Źródło: zasoby własne
Szarlotka
Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki
kostka masła
2 jajka
2 łyżki śmietany
125 g cukru
2 kg jabłek ( polecam szarą renetę)
125 g cukru
cynamon
kasza manna
- Jabłka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przesyp do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i lekko podsmaż. Jabłka nie powinny zamienić się w dżem, jedynie delikatnie podprażyć. Na koniec dodaj cynamon, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, jajka i śmietanę. wymieszaj składniki nożem, a gdy się połączą szybko zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj więcej śmietany, gdy zbyt mokre dodaj mąki. Gotowe ciasto podziel na dwie kulki, zawiń w woreczki i jedną wstaw do zamrażalki, a drugą do lodówki na ok 1 godzinę.
- Po upływie godziny przygotuj dużą blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim spód blaszki. Posyp ciasto odrobiną kaszy manny, następnie połóż jabłka i posyp cynamonem.
- Następnie wyjmij ciasto z zamrażalki i zetrzyj je za pomocą tarki na grubych oczkach na wierzch ciasta.
- Piecz w nagrzanym piekarniku na środkowej półce 1 godzinę - wierzch ciasta powinien być złocisty. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Kupnych szarlotek nigdy nie jem, ale taką domową, to bardzo chętnie!:)
OdpowiedzUsuń