Źródło: zasoby własne
Krucha tarta z lekkim kremem budyniowym i borówkami amerykańskimi
Składniki
(blacha do tarty o średnicy 26 cm)
Ciasto:
50 g schłodzonego masła
1 szklanka mąki
2 małe jajka lub 1 duże
szczypta soli
4 łyżki cukru
Krem:
1 budyń waniliowy niesłodzony
500 ml mleka
1 łyżka mąki kokosowej
3 łyżki cukru
łyżeczka masła
+ borówki amerykańskie
- Do miski włóż pokrojone na małe kawałki masło, dodaj mąkę, sól i cukier i posiekaj wszystkie składniki nożem. Gdy składniki się połącza dodaj jajka i zagnieć ciasto. Gdy konsystencja jest zbyt rzadka dodaj więcej mąki, gdy zbyt zbita dodaj odrobinę kwaśnej śmietany.
- Przygotowanym ciastem wyłóż formę do tatry, zrób dziurki widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dól.
- W międzyczasie przygotuj budyń waniliowy w pól litrze mleka wg wskazówek na opakowaniu. Gdy zacznie gęstnieć dodaj łyżeczkę masła i dokładnie wymieszaj. Do gotowego budyniu dodaj łyżkę mąki kokosowej. Zagęści ona jego konsystencję. Ten rodzaj mąki nie wymaga gotowania dlatego też nie musisz ponownie podgrzewać kremu.
- Gdy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego formę wyłożoną ciastem i piecz przez ok 13 minut ( ciasto powinno być lekko brązowe). Czas pieczenia może być różny w zależności od mocy piekarnika.
- Na upieczony spód wyłóż budyń i rozprowadź go na równą, jednolitą warstwę.
- Na sam koniec posyp ciasto umytymi i osuszonymi borówkami amerykańskimi. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz