Źródło: zasoby własne
Leczo po studencku
Składniki
( na 4 porcje)
1 duża cukinia
3 ząbki czosnku ( jeśli bardzo duże to 2)
kawałek papryki
4 parówki
2 pomidory
sól
pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
szałwia ( świeża lub suszona)
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
+ kasza gryczana/ryż/pieczywo
- Cukinię, paprykę, pomidory i parówki pokrój na kawałki, a czosnek przeciśnij przez maszynkę lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek z parówką i papryką.
- Gdy wszystko się podsmaży dodaj cukinię i pomidory. Smaż razem przez chwilę, a następnie doje pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i duż pod przykryciem ok 10 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę, dodaj koncentrat, słodką i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż razem jeszcze przez chwilę, żeby sos zredukował się z nadmiaru wody.
- Na sam koniec dopraw szałwia i ewentualnie dodaj więcej soli. Podawaj z ugotowaną kaszą/ryżem lub pieczywem. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz