sobota, 29 sierpnia 2015

Naleśniki z łososiem

Obecnie panuje swego rodzaju moda na naleśniki, a spacerując po mieście można natknąć się na wiele barów i restauracji serwujących cieniutkie placki z przeróżnymi nadzieniami i serwowane z sosami. Dziś sobota - dzień domowych porządków, wypadów za miasto i spotkań ze znajomymi, więc na gotowanie obiadu nie ma zbyt wiele czasu, a tym bardziej na spacerowanie po mieście w środku dnia. Na szczęście naleśniki z łososiem możesz zrobić w kilkanaście minut i to w domowych warunkach :)


Źródło: zasoby własne

Naleśniki z łososiem

Składniki

Naleśniki
( ok 8 placków)

1 jajko
1 szklanka mleka
150 g mąki
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła

Nadzienie
1 puszka łososia
szczypta soli
1 pomidor
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
oregano
kwaśna śmietana/serek śmietankowy ( typu Almette)

kilka plasterków żółtego sera


  1. Do wysokiego naczynia wbij jajko, dolej mleko, dosyp mąkę i sól i wymieszaj na gładką masę. Następnie dolej oliwę ( lub przestudzone rozpuszczone masło) i wymieszaj. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ( gęstość możesz regulować dodając więcej mleka lub mąki). Odstaw na kilka minut.
  2. Łososia odsącz z zalewy, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, czosnek, chili, oregano i sól ( jeśli potrzeba) 
  3. Wymieszaj ciasto, rozgrzej patelnię i smaż na niej naleśniki.
  4. Gotowe placki posmaruj serkiem lub śmietaną, następnie połóż plasterek sera, łososiowy farsz i złóż w trójkąty. 
  5. Przygotowane naleśniki podsmaż na złoty kolor na patelni. Smacznego :) 
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz