Naleśniki z łososiem
Składniki
Naleśniki
( ok 8 placków)
1 jajko
1 szklanka mleka
150 g mąki
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
Nadzienie
1 puszka łososia
szczypta soli
1 pomidor
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
oregano
kwaśna śmietana/serek śmietankowy ( typu Almette)
kilka plasterków żółtego sera
- Do wysokiego naczynia wbij jajko, dolej mleko, dosyp mąkę i sól i wymieszaj na gładką masę. Następnie dolej oliwę ( lub przestudzone rozpuszczone masło) i wymieszaj. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ( gęstość możesz regulować dodając więcej mleka lub mąki). Odstaw na kilka minut.
- Łososia odsącz z zalewy, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, czosnek, chili, oregano i sól ( jeśli potrzeba)
- Wymieszaj ciasto, rozgrzej patelnię i smaż na niej naleśniki.
- Gotowe placki posmaruj serkiem lub śmietaną, następnie połóż plasterek sera, łososiowy farsz i złóż w trójkąty.
- Przygotowane naleśniki podsmaż na złoty kolor na patelni. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz