Lato to sezon nie
tylko owocowy, lecz również grzybowy. Na targu można znaleźć
przeróżne rodzaje smakowitych grzybów. Z łubianek swoje kapelusze
wychylają przede wszystkim apetyczne kurki, borowiki i pieczarki –
patrząc na nie nie sposób nie zgłodnieć. Z grzybów można
wyczarować prawdziwe cuda, zupy, kremy, przystawki, dania
główne...jednak dla mnie najlepsze są w postaci sosu – sosu z
przepisu mojej mamy.
Źródło: zasoby własne
Sos grzybowy z
młodymi ziemniakami i koperkiem
Składniki
(na 4 osoby)
500 g grzybów(
prawdziwki/podgrzybki/kurki – mogą być mrożone, ale jak wiadomo
najlepiej smakują prosto z lasu :))
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół szklanki
posiekanego koperku
4 łyżki śmietany
18%
sól
pieprz
cienki plasterek słoniny
młode ziemniaki (
wedle uznania)
-
Umyj i oczyść grzyby oraz ziemniaki.
-
Zagotuj garnek z osoloną wodą i ugotuj w nim ziemniaki.
-
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę oraz czosnek. Słoninę pokrój w drobną kostkę.
-
Na dużej patelni podsmaż słoninę, a gdy wytopi się z niej tłuszcz dodaj czosnek i cebulę. Smaż razem ok 3 minuty, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, podlej szklankę ciepłej wody i duś na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj sos, by się nie przypalił.
-
Następnie dodaj do sosu trochę soli i dosyć sporo pieprzu, ( ilość przypraw to kwestia gustu) zapraw śmietaną i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.
-
Przed podaniem dodaj do sosu posiekany koperek i wymieszaj.
-
Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj z nich nadmiar wody i przełóż na talerz. Dodaj sos grzybowy, na ziemniaki połóż wiórki masła, udekoruj danie świeżymi ziołami. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Bardzo fajny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń