poniedziałek, 9 marca 2015

Suppli di riso

Przyszła pora na kolejny włoski smakołyk, a mianowicie suppli di riso. To bardzo prosta i sycąca potrawa, która z pewnością zasmakuje dużym i małym domownikom. A ten cudowny smak rozpuszczonej mozzarelli…sami spróbujcie!

                                                                         Źródło: zasoby własne

Suppli di riso

Składniki
(na ok. 25 kulek)

2 szklanki ryżu do risotto ( Arborio)
500 ml passaty pomidorowej
Ok. 4 szklanki wody
1 cebula
Sól
Pieprz
1 mozzarella
Odrobina tartego twardego sera typu parmezan

+ jajka i bułka tarta do obtoczenia kulek i olej do smażenia


  1. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na 2 łyżkach oleju w dosyć dużym rondelku.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dosyp do niej ryż i mieszaj do momentu, w którym ryż zmieni kolor na biały ( upraży się). Pamiętaj, że risotto nie może być suche. Gdy widzisz, że ryż „wciągnął” całą oliwę, zmniejsz temperaturę smażenia i szybko dolej kolejną łyżkę, by nie spalić potrawy.
  3. Do uprażonego ryżu wlewaj partiami passatę pomidorową ciągle mieszając, by ryż się nie przypalił.
  4. Następnie dodawaj po szklance wody. Pamiętaj o tym, że drugą porcję płynów dodaje się dopiero wtedy, gdy risotto wchłonie pierwszą. Co jakiś czas sprawdzaj twardość ziarenek ryżu, gdy są al dente zaprzestań dodawania płynów i podgotuj potrawę jeszcze trochę, by płyny odparowały, a potrawa zrobiła się dosyć gęsta. Na koniec dodaj do risotto tarty twardy ser i łyżkę masła. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  5. Gdy risotto będzie już zimne możesz zacząć formować suppli.
  6. Pokrój mozzarellę w drobne kostki, przygotuj roztrzepane jajko i bułkę tartą do obtaczania kulek. Rozgrzej też olej, w którym będziesz je smażyć. Potrawa powinna być smażona w głębokim tłuszczu.
  7. Formowanie kulek jest bardzo proste. Zwilż dłonie zimną wodą i nałóż na środek dłoni łyżkę risotto. Do środka włóż 1-2 kostki mozzarelli i na wierz połóż kolejną łyżkę risotto. Uformuj dłońmi kulkę, następnie obtocz w jajku, bułce tartej i smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Powtarzaj tą czynność aż do całkowitego wykorzystania ryżowej masy.
  8. Podawaj od razu gdy ser jest ciągnący, a skórka chrupiąca. Smacznego!



                                                  Przygotuj zimne, gęste, pomidorowe risotto
Źródło: zasoby własne



Uformuj kulki z mozzarellą w środku
Źródło: zasoby własne



Źródło: zasoby własne

obtocz każdą kulkę w jajku i bułce tartej
Źródło: zasoby własne


smaż w głębokim tłuszczu i zajadaj ze smakiem ;)
Źródło: zasoby własne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz