Źródło: zasoby własne
Sałatka z marynowanych letnich warzyw
Składniki
( na ok. 4 słoiki 0,5l)
6 zielonych pomidorów
2 marchewki
5 ogórków ( krótkich )
3 cebule
Marynata:
200 ml octu jabłkowego
600 ml wody
6 dużych łyżek cukru
2 duże łyżki soli
8 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka chili
liście laurowe ( jeśli duże po 1 do każdego słoika, jeśli małe po 2)
kilka gałązek kopru
- Składniki na marynatę przełóż do garnka i zagotuj.
- Cebulę pokrój w piórka, marchewkę, pomidory i ogórki w cienkie plastry.
- Do dokładnie umytych słoików włóż po gałązce kopru, uzupełnij pokrojonymi warzywami, a następnie zalej marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj 10 minut. Możesz pasteryzować metodą tradycyjną ( w dużym garnku połóż ściereczkę, na niej słoiki, uzupełnij wodą do 3/4 wysokości słoika i zagotuj) lub w specjalnym garnku do wekowania.
- Zapasteryzowane słoiki przewróć do góry dnem i poczekaj aż ostygną.
- Sałatka jest gotowa do jedzenia już po kilku dniach, ale najlepiej będzie Wam smakowała zimą, dlatego warto ją schować na dno kuchennej szafki :) Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz