Pasta alla carbonara to kolejna pasta typowa dla kuchni
rzymskiej. Jest ona prosta w wykonaniu, aczkolwiek każdy ma swój sposób na jej
wykonanie. Wiele przepisów zostało „ulepszonych” poprzez dodawanie do potrawy
parmezanu, pietruszki, śmietany, cebuli czy czosnku. Oczywiście każdy ma swój
gust, każdy lubi co innego, ale ja jestem zwolenniczką próbowania tradycyjnych potraw
przyrządzonych zgodnie z oryginalną receptur. Moim zdaniem tylko tak można poznać
lokalną kuchnię. Dlatego też poniżej prezentuję Wam oryginalny ( podobno, taką
właśnie pastę jadłam w jednej z rzymskich restauracji specjalizującej się w
kuchni tradycyjnej) przepis na pasta alla carbonara. Jest ona uboga w składniki,
ale w zamian za to pełna smaku!
Źródło: zasoby własne
Pasta alla carbonara
Składniki
(na 4 osoby)
400 g makaronu spaghetti
4 jajka
200 g pancetty
150 g startego
sera pecorino romano*
Świeżo mielony pieprz
sól
- Podsmaż boczek aż wytopi się z niego tłuszcz. Gdy boczek będzie podsmażony zdejmij patelnię z ognia, by troszkę ostygła.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie na półtwardo ( al dente).
- W misce roztrzep jajka, dodaj do nich łyżeczkę soli, łyżkę świeżo mielonego pieprzu, garść tartego pecorino i wymieszaj.
- Ugotowany makaron przełóż na patelnię z boczkiem, wymieszaj. Następnie dodaj jajeczną masę i szybko wymieszaj, by sos dokładnie pokrył makaron. Pamiętaj, by patelnia nie była gorąca jeśli chcesz mieć na obiad carbonarę, a nie jajecznicę J
- Gotowe danie przełóż na talerze, posyp obficie pieprzem ( tak, powinno być pikantne!) i startym pecorino. Smacznego! J
* Jeśli nie masz pecorino
romano, możesz użyć innego rodzaju pecorino. Do tego rodzaju pasty nie używa
się parmezanu! Parmezan to ser z mleka
krowiego, natomiast pecorino wytwarza się z mleka owczego – sery te mają
zupełnie inny smak i wykorzystuje się je do innych dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz