wtorek, 17 marca 2015

Kotlety z kaszy jaglanej z serem feta

Kasza jaglana to jeden z takich produktów, z których Polska może być naprawdę dumna! Doskonale smakuje, jest zdrowa, pełna witamin i uniwersalna, bo idelana do dań na słono oraz na słodko. Dzis przepis na szybkie kotlety z dodatkiem sera feta. Wypróbujcie sami J

Źródło: zasoby własne


Kotlety z kaszy jaglanej z serem feta

Składniki:
( na ok. 15 kotletów)

1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
Łyżeczka soli
Łyżkla masła
Pół puszki kukurydzy konserwowej
Słodka i ostra papryka w proszku
Chili
Jajko ( lub 2 zależy od wielkości)
Świeży szczypiorek
Bułka tarta
Gęsty jogurt naturlany
Ser feta



  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukaj na sitku. Zagotuj 2,5 szklanki wody z 1 łyżeczka soli i gdy woda będzie wrząca wsyp na nią kasze, dodaj łyżkę masła i gotuj ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem i nie należy jej mieszać.
  2. Ugotowana kasze ostudź, a gdy będzie już zimna dodaj do niej kukurydzę konserwową, słodka i ostrą paprykę, szczyptę chili, trochę posiekanego szczypiorku, jajko i wymieszaj. Masa powinna być gęsta ale klejąca. Z tak przygotowanej masy formuj kotlety, obtocz je w bułce i smaż na rozgrzanym oleju. Jeśli nie jesteś w stanie uformować kotletów dodaj jeszcze jedno jako lub więcej bułki tartej i wymieszaj masę. Smaż kotlety na złoty kolor ok. 1,5 minuty z jednej strony.
  3. Gotowe kotlety ułóż na talerzu i podawaj z jogurtem, pokruszonym serem feta i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło: zasoby własne


Wiosenny detoks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz