czwartek, 24 września 2015

Kolorowa sałatka z dwoma serami, pestkami dyni i bazyliowym pesto

Sałatka to chyba najbardziej uniwersalna potrawa, ponieważ doskonale sprawdza się o każdej porze dnia. Idealna jakoś samodzielna potrawa na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację oraz jako dodatek do obiadu. Taką sałatkę możesz również spakować w plastikowe pudełko i zabrać do pracy - z pewnością dostarczy Ci sił potrzebnych do wykonywania codziennych zadań. Im bardziej kolorowa - tym bardziej apetyczna, im więcej składników - tym smaczniejsza. Dziś proponuję Wam pyszną sałatkę ze świeżymi warzywami, serem Feta, parmezanem oraz bazyliowym pesto i prażonymi pestkami dyni. Apetyt rośnie od samego patrzenia :)

Źródło: zasoby własne


Kolorowa sałatka z dwoma serami, pestkami dyni i bazyliowym pesto
Składniki
( na 2 osoby)

200 g rukoli
1 pomidor
1 papryka 
kilka oliwek
pół opakowania sera Feta
kilka plasterków świeżo startego parmezanu ( możesz również zastąpić tartym parmezanem lub innym twardym serem)
3 łyżki pesto bazyliowego
3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek
świeże zioła ( u mnie szałwia, ale możesz wykorzystać też bazylię lub oregano)
2 łyżki pestek dyni

  1. Warzywa umyj.
  2. Rukolę rozłóż na półmisku, dodaj do niej pokrojonego pomidora oraz paprykę. Na wierzchu poukładaj pokrojone na połówki oliwki.
  3. Na suchej patelni upraż na złoty kolor pestki dyni, a następnie posyp nimi sałatkę,
  4. Wymieszaj ocet z oliwą i gotowym sosem polej sałatkę.
  5. Pokrój ser feta w kostkę, a parmezan zetrzyj na wiórki. Posyp serami sałatkę,
  6. Na samym wierzchu rozprowadź bazyliowe pesto i posyp całość bardzo drobno posiekanymi ziołami. Podawaj z opieczonym pieczywem pszennym ( polecam bagietkę). Przepis na domową bagietkę znajdziesz tutaj. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz