Źródło: zasoby własne
Kolorowa sałatka z dwoma serami, pestkami dyni i bazyliowym pesto
Składniki
( na 2 osoby)
200 g rukoli
1 pomidor
1 papryka
kilka oliwek
pół opakowania sera Feta
kilka plasterków świeżo startego parmezanu ( możesz również zastąpić tartym parmezanem lub innym twardym serem)
3 łyżki pesto bazyliowego
3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek
świeże zioła ( u mnie szałwia, ale możesz wykorzystać też bazylię lub oregano)
2 łyżki pestek dyni
- Warzywa umyj.
- Rukolę rozłóż na półmisku, dodaj do niej pokrojonego pomidora oraz paprykę. Na wierzchu poukładaj pokrojone na połówki oliwki.
- Na suchej patelni upraż na złoty kolor pestki dyni, a następnie posyp nimi sałatkę,
- Wymieszaj ocet z oliwą i gotowym sosem polej sałatkę.
- Pokrój ser feta w kostkę, a parmezan zetrzyj na wiórki. Posyp serami sałatkę,
- Na samym wierzchu rozprowadź bazyliowe pesto i posyp całość bardzo drobno posiekanymi ziołami. Podawaj z opieczonym pieczywem pszennym ( polecam bagietkę). Przepis na domową bagietkę znajdziesz tutaj. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz