Źródło: zasoby własne
Ciasteczka marchewkowe z dżemem
Składniki
( ok 30 sztuk)
2 małe marchewki
300 g mąki
200 g masła
80 g cukru
łyżka cynamonu
1 jajko
+ dowolny dżem
- Obierz i umyj marchewkę, a następnie zetrzyj na drobnej tarce.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj mąkę, cukier i cynamon, a następnie posiekaj nożem. Dodaj marchewkę oraz jajko i zagnieć szybko na gładkie ciasto. Gdy ciasto bardzo lepi się do Twoich dłoni dodaj więcej mąki.
- Ciasto przełóż do foliowego woreczka i odstawa do lodówki na min. godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Delikatnie posmaruj dłonie mąką, odrywaj małe kawałeczki ciasta, formuj z nich kulki i układaj na blasze. W każdej kulce zrób na środku delikatne wgłębienie za pomocą kciuka i włóż w nie po łyżeczce dżemu.
- Ciasteczka piecz ok 25 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz