Źródło: zasoby własne
Duszone piersi z kurczaka z ryżem, kalafiorem i fasolką szparagową
Składniki
( na 4 osoby)
1 podwójna pierś kurczaka
2 łyżki mąki
suszona szałwia ( możesz zastąpić bazylią lub oregano)
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
olej
ryż
1 kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
fasolka szparagowa
- Pierś kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój na plasterki.
- Wymieszaj 2 łyżki oleju z szałwia, papryką, solą i pieprzem, a nastepnie zamarynuj w mieszance przygotowaną pierś kurczaka. Odstaw na chwilę do lodówki.
- Fasolkę oczyść, kalafiora podziel na różyczki. Zagotuj w dwóch garnkach lekko osolona wodę i ugotuj w niej warzywa. Gotuj ok 10-15 minut, by warzywa się nie rozgotowały.
- Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie z dodatkiem masła.
- Rozgrzej patelnię. Piersi kurczaka wyjmij z marynaty i obtocz delikatnie w mące. Tam przygotowane plasterki układaj na patelni i smaż na złoty kolor z dwóch stron. Gdy kurczak będzie podsmażony dolej na patelnię ok 300-350 ml wody, przykryj pokrywką i duś ok 10-15 minut.
- W międzyczasie przygotuj na osobnej patelni zasmażkę z masła i bułki tartej.
- Ugotowany ryż rozłóż na talerzach, obok poukładaj warzywa i mięso. Kalafiora polej przygotowaną zasmażką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz