wtorek, 15 września 2015

Muffinki herbaciane ze śliwkami

Pogoda coraz bardziej jesienna, a wieczory coraz chłodniejsze. W takim okresie nie ma nic lepszego od ciasta ze śliwkami! Słodkie, aromatyczne - nie sposób się im oprzeć. Najlepsze w tych muffinkach jest to, że im właściwie nie trzeba się opierać, są delikatne i z pewnością o wiele mniej tuczące od sklepowych ciastek i babeczek :)

Źródło: zasoby własne


Muffinki herbaciane ze śliwkami

Składniki
( 12 muffinek)

1 szklanka mąki
1/3 szklanki przestudzonego naparu z czarnej herbaty ( in bardziej intensywny napar zrobisz, tym smaczniejsze będą Twoje muffinki)
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyża cynamonu
szczypta soli
kilka śliwek
1 jajko


  1. Nagrzej piekarnik do 80 stopni góra - dół.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj sól, zimny napar z herbaty i olej - wymieszaj na gładką masę.
  3. Następnie dosyp do składników mokrych mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier - wymieszaj.
  4. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz je delikatnie w mące.
  5. Foremki do muffinek napełnij przygotowanym ciastem do 3/4 wysokości i do każdej z nich włóż po 2-3 kawałeczki śliwek.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz "do suchego patyczka" ( ok.  20-25 minut). Zostaw do wystygnięcia. Smacznego!  :)


Zakręcony Muffin - edycja jesienna

2 komentarze:

  1. u mnie też dzisiaj śliwkowo w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie widziałam przepis na Twoje ciasto! :) Musimy kiedyś coś razem upiec z okazji powrotu z emigracji :)

      Usuń