Źródło:zasoby własne
Pieczony labraks z warzywami
Składniki
( na 2 osoby)
2 labraksy ( wypatroszone i oczyszczone)
1 papryka
1 pomidor
kilka oliwek
pół małej cebuli czerwonej
1 cukinia
1 cytryna
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
łyżka pieprzu ziołowego
czosnek granulowany
oregano
łyżeczka chili
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.
- Przygotuj dwa papiloty z papieru do pieczenia i wysmaruj je w środku oliwą z oliwek
- Labraksy wypatrosz i oczyść. Pamiętaj o tym, by usunąć łuski*. Następnie natnij każdego labraksa ostrym nożem z dwóch stron.
- Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, cukinie i cebulę okrój w półplasterki. Oliwki przekrój na połówki. Wszystkie warzywa wymieszaj i wymieszaj i wyłóż na spód przygotowanych papilotek.
- Do każdej papilotki włóż po 1 ząbku czosnku przekrojonym na połówki
- Warzywa posól.
- Oczyszczoną i osuszoną rybę natrzyj sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, solą, pieprzem ziołowym, oregano i chili.
- Wymieszaj masło z pietruszką, włóż do środka każdej z ryb i zamknij je za pomocą wykałaczek.
- Jeśli zależy Ci na tym, by danie po upieczeniu było estetyczne zawiń płetwy w folie aluminiową - dzięki temu nie stracą koloru i nie wyschną.
- Na wierzchu każdej z ryb połóż plasterek cytryny, polej oliwa z oliwek i odrobiną wody. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 40 minut.
- Danie podawaj z białym pieczywem - smacznego:)
* Łuski należy usuwać ostrym nożem przesuwając go delikatnie po skórze ryby od ogona w kierunku głowy. Uważaj, by nie uszkodzić skóry - labraks to bardzo delikatna ryba! :)
Źródło:zasoby własne
Źródło:zasoby własne
Źródło:zasoby własne
Źródło:zasoby własne
Źródło:zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz