piątek, 18 września 2015

Pieczony labraks z warzywami

Piątkowy obiad wcale nie musi być nudny, a właściwie to nie powinien taki być bo jest zapowiedzią weekendu. Jeśli nie macie pomysłu co dziś zrobić na obiad po pracy lub smaczna kolację polecam pieczoną rybę - proste i zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmuje wcale tak dużo czasu :)

Źródło:zasoby własne

Pieczony labraks z warzywami

Składniki
( na 2 osoby)

2 labraksy ( wypatroszone i oczyszczone)
1 papryka
1 pomidor
kilka oliwek
pół małej cebuli czerwonej
1 cukinia
1 cytryna
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
łyżka pieprzu ziołowego
czosnek granulowany
oregano
łyżeczka chili

  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.
  2. Przygotuj dwa papiloty z papieru do pieczenia i wysmaruj je w środku oliwą z oliwek
  3. Labraksy wypatrosz i oczyść. Pamiętaj o tym, by usunąć łuski*. Następnie natnij każdego labraksa ostrym nożem z dwóch stron.
  4. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, cukinie i cebulę okrój w półplasterki. Oliwki przekrój na połówki. Wszystkie warzywa wymieszaj i wymieszaj i wyłóż na spód przygotowanych papilotek.
  5. Do każdej papilotki włóż po 1 ząbku czosnku przekrojonym na połówki
  6. Warzywa posól.
  7. Oczyszczoną  i osuszoną rybę natrzyj sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, solą, pieprzem ziołowym, oregano i chili. 
  8. Wymieszaj masło z pietruszką, włóż do środka każdej z ryb i zamknij je za pomocą wykałaczek.
  9. Jeśli zależy Ci na tym, by danie po upieczeniu było estetyczne zawiń płetwy w folie aluminiową - dzięki temu nie stracą koloru i nie wyschną.
  10. Na wierzchu każdej z ryb połóż plasterek cytryny, polej oliwa z oliwek i odrobiną wody. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 40 minut.
  11. Danie podawaj z białym pieczywem - smacznego:)

* Łuski należy usuwać ostrym nożem przesuwając go delikatnie po skórze ryby od ogona w kierunku głowy. Uważaj, by nie uszkodzić skóry - labraks to bardzo delikatna ryba! :)

Źródło:zasoby własne

Źródło:zasoby własne

Źródło:zasoby własne


Źródło:zasoby własne

Źródło:zasoby własne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz