Źródło: zasoby własne
Kurczak w sosie śmietanowym z puree ziemniaczanym
Składniki
( na 2 osoby)
Ugotowane mięso drobiowe z rosołu ( udka, piersi, skrzydełka - co kto lubi)
szklanka rosołu
4 łyżki śmietany 18 %
odrobina oleju
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki
na puree:
400 g ziemniaków
pół szklanki mleka
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżka masła
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim ugotowane mięso z kurczaka na złoty kolor z dwóch stron. Następnie dodaj rosół, zmniejsz ogień i duś ok 5 minut.
- Gdy sos się zredukuje zdejmij do z kuchenki, odlej od niego jedną łyżkę i wymieszaj ze śmietaną, by ta się zahartowała. Następnie dodaj śmietanę na patelnię, dosyp pieprzu, soli i natki z pietruszki, wymieszaj i ponownie zagotuj.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj, dodaj do nich masło i gałkę muszkatołową - ugnieć na gadką masę. Następnie postaw ziemniaki na kuchence i cały czas mieszając stopniowo dolewaj mleko. Gotowe puree powinno być aksamitnie gładkie i nielejące się.
- Przygotowane puree wyłóż na talerze, obok połóż kurczaka, polej całość sosem śmietanowym. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz