wtorek, 8 września 2015

Sałatka Caprese

Gdy dni stają się krótsze, a jesienna pogoda przestaje zachęcać do długich spacerów warto jest wprowadzić trochę słońca do swojego domu. Nie będę oryginalna, gdy napisze, że włoskie potrawy doskonale poprawiają samopoczucie. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, lecz również bardzo zdrowe i kolorowe. Tym razem podam Wam przepis na chyba doskonale wszystkim znaną sałatkę Caprese - pomidory i delikatne mozzarella skropione oliwą i posypane bazylią - tego połączenia nie sposób nie lubić :)

Źródło: zasoby własne


Sałatka Caprese*

Składniki
(na 2 osoby)

1 kulka sera mozzarella ( polecam mozzarella di bufala)
2 pomidory
sól gruboziarnista
pieprz
kilka listków bazylii ( lub bazylia suszona)
oliwa z oliwek

  1. Pomidory umyj i pokrój w cienkie plasterki. 
  2. Mozzarellę odsącz z zalewy i również pokrój w plasterki.
  3. Na talerzu ułóż naprzemiennie pomidory z plasterkami sera, posyp całość solą, pieprzem, poje oliwa i udekoruj bazylią. 
  4. Sałatkę można podawać z grzankami z pieczywa pszennego. Smacznego! :)

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

* Sałatka Caprese to sztandarowe danie kuchni włoskiej. Tradycja przygotowywania tej przystawki narodziła się w Kampanii - jednym z regionów znajdujących się na południu słonecznej Italii. Podstawą sałatki są pomidory i mozzarella i o ile w przypadku pomidorów można pokusić się o dowolność, to jeśli chodzi o mozzarellę polecam wykorzystywać tą oryginalną. Oryginalna mozzarella jest produkowana z mleka bawolic ( it. mozzarella di bufala). W Polsce nie jest ona łatwo dostępna ( poza tygodniami tematycznymi w Lidlu czy Biedronce niezwykle ciężko na nią trafić), a szkoda, bo w smaku jest zupełnie inna od popularnej mozzarelli produkowanej z mleka krowiego i o wiele bardziej kremowa. Polecam spróbować, gdy tylko będziecie mieli okazję :)  


Pora na pomidora!

3 komentarze: