Źródło: zasoby własne
Sałatka Caprese*
Składniki
(na 2 osoby)
1 kulka sera mozzarella ( polecam mozzarella di bufala)
2 pomidory
sól gruboziarnista
pieprz
kilka listków bazylii ( lub bazylia suszona)
oliwa z oliwek
- Pomidory umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Mozzarellę odsącz z zalewy i również pokrój w plasterki.
- Na talerzu ułóż naprzemiennie pomidory z plasterkami sera, posyp całość solą, pieprzem, poje oliwa i udekoruj bazylią.
- Sałatkę można podawać z grzankami z pieczywa pszennego. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
* Sałatka Caprese to sztandarowe danie kuchni włoskiej. Tradycja przygotowywania tej przystawki narodziła się w Kampanii - jednym z regionów znajdujących się na południu słonecznej Italii. Podstawą sałatki są pomidory i mozzarella i o ile w przypadku pomidorów można pokusić się o dowolność, to jeśli chodzi o mozzarellę polecam wykorzystywać tą oryginalną. Oryginalna mozzarella jest produkowana z mleka bawolic ( it. mozzarella di bufala). W Polsce nie jest ona łatwo dostępna ( poza tygodniami tematycznymi w Lidlu czy Biedronce niezwykle ciężko na nią trafić), a szkoda, bo w smaku jest zupełnie inna od popularnej mozzarelli produkowanej z mleka krowiego i o wiele bardziej kremowa. Polecam spróbować, gdy tylko będziecie mieli okazję :)
jedna z prostszych sałatek.. a taka pyszna
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka.
OdpowiedzUsuńWitam w akcji pomidorowej :)
Jedno z moich ulubionych połączeń. :)
OdpowiedzUsuń