Źródło: zasoby własne
Rolada serowa
400 g sera ( gouda lub edamski)
2 serki topione ( po 100 g każdy)
400 g pieczarek
4 jajka
sól
pieprz
- Zagotuj w garnku wodę, a gdy zacznie wrzeć wyłącz kuchenkę i wsadź do niej cały kawałek sera żółtego zawiniętego szczelnie w folię aluminiową. Przykryj garnek pokrywką i zostaw w nim ser na godzinę, by się rozpuścił.
- W międzyczasie ugotuj na twardo jajka.
- Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż na patelni z dodatkiem odrobiny soli, pieprzu i oleju.
- Przestudzone pieczarki przełóż do miski, dodaj do niej serki topione, pokrojone drobno jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Po godzinie wyjmij ser z wody, odwiń folię aluminiową i przełóż ser na folie spożywczą. Rozwałkuj go na dosyć cienki placek. ( Bez obaw - ser jest tłusty i elastyczny, wiec nie będzie kleił się do wałka. Pamiętaj jednak o tym, by wałkować go dosyć szybko - inaczej starci swoją elastyczność. )
- Na rozwałkowany ser wyłóż przygotowaną masę i dokładnie rozsmaruj.
- Zwiń roladę, zawiń w folie spożywczą i odstaw do lodówki. Rolada najlepiej smakuje po ok 4-5 godzinach w lodówce. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz