Sezon na cukinię w pełni, to właśnie latem jest
najsmaczniejsza. Z tego niepozornego warzywa można wyczarować prawdziwe
smakołyki. Jest idealna na słodko – ciasto cukiniowe to wspaniała alternatywa
dla klasycznego piernika. Doskonale sprawdza się również w wytrawnych
potrawach. Jedną z moich ulubionych potraw z zastosowaniem cukinii są placki. Podobne
w smaku do ziemniaczanych, ale o wiele bardziej lekkie – wspaniałe na ciepłe
dni J
Źródło: zasoby własne
Placki cukiniowo-ziemniaczane
Składniki
( na ok. 20 małych placków)
1 duża cukinia
1 duży ziemniak
5 łyżek mąki
1-2 jajka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
- Warzywa umyj. Ziemniaka obierz ze skórki.
- Ziemniaka i cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij wodę i przełóż starte warzywa do miski. Dodaj do nich 1 jajko, mąkę, sól i pieprz – wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj jeszcze jedno jajko i ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki ( na 1 placek wykorzystuję 1 łyżkę masy) na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj ze śmietaną lub bez niczego. Smacznego! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz