środa, 8 lipca 2015

Placki cukiniowo-ziemniaczane

Sezon na cukinię w pełni, to właśnie latem jest najsmaczniejsza. Z tego niepozornego warzywa można wyczarować prawdziwe smakołyki. Jest idealna na słodko – ciasto cukiniowe to wspaniała alternatywa dla klasycznego piernika. Doskonale sprawdza się również w wytrawnych potrawach. Jedną z moich ulubionych potraw z zastosowaniem cukinii są placki. Podobne w smaku do ziemniaczanych, ale o wiele bardziej lekkie – wspaniałe na ciepłe dni J

Źródło: zasoby własne


Placki cukiniowo-ziemniaczane

Składniki
( na ok. 20 małych placków)

1 duża cukinia
1 duży ziemniak
5 łyżek mąki
1-2 jajka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

  1. Warzywa umyj. Ziemniaka obierz ze skórki.
  2. Ziemniaka i cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij wodę i przełóż starte warzywa do miski. Dodaj do nich 1 jajko, mąkę, sól i pieprz – wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj jeszcze jedno jajko i ponownie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki ( na 1 placek wykorzystuję 1 łyżkę masy) na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj ze śmietaną lub bez niczego. Smacznego! J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz