Gdy na zewnątrz upał ciężko jest myśleć o ciekawych
pomysłach na obiad. Jednak w takich sytuacjach zawsze z pomocą przychodzą sałatki,
które są bardzo praktycznym daniem. Jeśli odpowiednio je skomponujesz będą
bardzo pożywnym, a jednocześnie lekkim posiłkiem. Dziś sałatka z grillowanych
warzyw z serowym duetem.
Źródło: zasoby własne
Sałatka z grillowanych warzyw z dwoma serami
Składniki
( na 2 osoby)
1 duża cukinia (lub 2 małe)
Pół cebuli
Kilkanaście pomidorów koktajlowych
Łyżka kurkumy
Sól
Pieprz Cayenne
Bazylia
Parmezan
1 kulka sera
mozzarella
3 łyżki oliwy z
oliwek
- Cukinię pokrój w plasterki, pomidory na połówki, a cebulę w piórka.
- Cukinię i cebulę przełóż do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek, kurkumą, pieprzem Cayenne, solą i bazylią.
- Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na niej zamarynowane warzywa. Gdy będą złociste z jednej strony, przełóż na drugą, dodaj pomidory i smaż razem przez chwilę.
- W międzyczasie pokrój mozzarellę w kostkę i przygotuj wiórki parmezanu.
- Warzywa przełóż na talerz, posyp z wierzchu mieszanką serów, skrop oliwą z oliwek i posyp bazylią. Smacznego! :)
Musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuń