czwartek, 2 lipca 2015

Sałatka z grillowanych warzyw z dwoma serami

Gdy na zewnątrz upał ciężko jest myśleć o ciekawych pomysłach na obiad. Jednak w takich sytuacjach zawsze z pomocą przychodzą sałatki, które są bardzo praktycznym daniem. Jeśli odpowiednio je skomponujesz będą bardzo pożywnym, a jednocześnie lekkim posiłkiem. Dziś sałatka z grillowanych warzyw z serowym duetem.

Źródło: zasoby własne


Sałatka z grillowanych warzyw z dwoma serami

Składniki
( na 2 osoby)
1 duża cukinia (lub 2 małe)
Pół cebuli
Kilkanaście pomidorów koktajlowych
Łyżka kurkumy
Sól
Pieprz Cayenne
Bazylia
Parmezan
1 kulka sera mozzarella
3 łyżki oliwy z oliwek

  1. Cukinię pokrój w plasterki, pomidory na połówki, a cebulę w piórka.
  2. Cukinię i cebulę przełóż do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek, kurkumą, pieprzem Cayenne, solą i bazylią.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na niej zamarynowane warzywa. Gdy będą złociste z jednej strony, przełóż na drugą, dodaj pomidory i smaż razem przez chwilę.
  4. W międzyczasie pokrój mozzarellę w kostkę i przygotuj wiórki parmezanu.
  5. Warzywa przełóż na talerz, posyp z wierzchu mieszanką serów, skrop oliwą z oliwek i posyp bazylią. Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz: