poniedziałek, 6 lipca 2015

Sałatka z brokułami, ravioli i orzechami

Gdy żar leje się z nieba nikt nie ma ochoty na ciężkie potrawy. Nie chce się również spędzać dużo czasu w kuchni. Nie należy jednak zapominać o jedzeniu, które dostarcza naszemu organizmowi sił do walki z upałem. Najlepiej żeby letnie dania były pełnowartościowe i lekkie, a więc bogate przede wszytkim w warzywa, ryby, chude mięso. Niezastąpione są oczywiście sałatki, bez których osobiście nie wyobrażam sobie lata! Poniżej jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań.

Źródło: zasoby własne


Sałatka z brokułami, ravioli i orzechami

Składniki
( na 4 osoby)

1 duży brokuł
2 garści sałaty ( u mnie rukola i roszponka)
500 g makaronu ravioli ( lub tortellini)
8 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
Pieprz Cayenne
Pół szklanki startego parmezanu
Pół szklanki orzechów włoskich


  1. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al’dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po odcedzeniu umieść różyczki brokuła w garnku w lodowatą wodą.
  2. W osobnym garnku ugotuj ravioli. Następnie odcedź i ostudź.
  3. Orzechy podsmaż na patelni na złoty kolor.
  4. Ocet wymieszaj z oliwą i pieprzem Cayenne.
  5. Do miski włóż brokuł, ugotowany makaron, umytą sałatę. Całość polej sosem i wymieszaj. Posyp parmezanem i orzechami. Smacznego J
Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz