Gdy żar leje się z nieba nikt nie ma ochoty na ciężkie
potrawy. Nie chce się również spędzać dużo czasu w kuchni. Nie należy jednak zapominać
o jedzeniu, które dostarcza naszemu organizmowi sił do walki z upałem. Najlepiej
żeby letnie dania były pełnowartościowe i lekkie, a więc bogate przede wszytkim w warzywa,
ryby, chude mięso. Niezastąpione są oczywiście sałatki, bez których osobiście nie
wyobrażam sobie lata! Poniżej jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań.
Sałatka z brokułami, ravioli i orzechami
Składniki
( na 4 osoby)
1 duży brokuł
2 garści sałaty ( u mnie rukola i roszponka)
500 g makaronu ravioli ( lub tortellini)
8 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
Pieprz Cayenne
Pół szklanki startego parmezanu
Pół szklanki orzechów włoskich
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al’dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po odcedzeniu umieść różyczki brokuła w garnku w lodowatą wodą.
- W osobnym garnku ugotuj ravioli. Następnie odcedź i ostudź.
- Orzechy podsmaż na patelni na złoty kolor.
- Ocet wymieszaj z oliwą i pieprzem Cayenne.
- Do miski włóż brokuł, ugotowany makaron, umytą sałatę. Całość polej sosem i wymieszaj. Posyp parmezanem i orzechami. Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz