Zapewne wielu z Was tak samo jak ja myśli, że w Rzymie na
stołach króluje tradycyjna włoska pizza i przeróżne rodzaje pasty. Jest w tym oczywiście
trochę prawdy, aczkolwiek kuchnia Rzymska znacznie różni się od kuchni
włoskiej. Tradycyjne potrawy Rzymskie są niezwykle proste w wykonaniu, bazują
na prostych składnikach, a tym samym są znacznie bardziej tłuste niż typowa
kuchnia włoska. Dwa dania, które wyjątkowo przypadły mi do gustu to pasta alla gricia
i pasta alla carbonara. Dziś przepis na pierwsze z nich, pasta alla gricia :)
Źródło: zasoby własne
Pasta alla gricia
Składniki
( na 4 osoby)
400 g makaronu rigatoni
200 g pancetty
150 g tartego sera pecorino *
Świeżo mielony pieprz
Sól
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo ( al dente).
- Na patelni podsmaż pancettę i gdy wytopi się z niej tłuszcz dodaj ugotowany makaron, wyłącz ogień, dodaj połowę startego serai wymieszaj do połaczenia się skalników.
- Gotową potrawę przełóż na talerze, posyp świeżo zmielonym pieprzem i pecorino. Smacznego! :)
* Jeśli nie masz pecorino romano, możesz użyć
innego rodzaju pecorino. Do tego rodzaju pasty nie używa się parmezanu! Parmezan to ser z mleka krowiego, natomiast
pecorino wytwarza się z mleka owczego – sery te mają zupełnie inny smak i wykorzystuje
się je do innych dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz