niedziela, 19 lipca 2015

Pasta alla gricia

Zapewne wielu z Was tak samo jak ja myśli, że w Rzymie na stołach króluje tradycyjna włoska pizza i przeróżne rodzaje pasty. Jest w tym oczywiście trochę prawdy, aczkolwiek kuchnia Rzymska znacznie różni się od kuchni włoskiej. Tradycyjne potrawy Rzymskie są niezwykle proste w wykonaniu, bazują na prostych składnikach, a tym samym są znacznie bardziej tłuste niż typowa kuchnia włoska. Dwa dania, które wyjątkowo przypadły mi do gustu to pasta alla gricia i pasta alla carbonara. Dziś przepis na pierwsze z nich, pasta alla gricia :)

Źródło: zasoby własne



Pasta alla gricia


Składniki
( na 4 osoby)

400 g makaronu rigatoni
200 g pancetty
150 g tartego sera pecorino *
Świeżo mielony pieprz
Sól


  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo ( al dente).
  2. Na patelni podsmaż pancettę i gdy wytopi się z niej tłuszcz dodaj ugotowany makaron, wyłącz ogień, dodaj połowę startego serai wymieszaj do połaczenia się skalników.
  3. Gotową potrawę przełóż na talerze, posyp świeżo zmielonym pieprzem i pecorino. Smacznego! :)




*   Jeśli nie masz pecorino romano, możesz użyć innego rodzaju pecorino. Do tego rodzaju pasty nie używa się parmezanu!  Parmezan to ser z mleka krowiego, natomiast pecorino wytwarza się z mleka owczego – sery te mają zupełnie inny smak i wykorzystuje się je do innych dań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz