Łosoś to jedna z najbardziej wartościowych ryb, prawdziwa
skarbnica witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej,
jest ona bardzo smaczna i lubiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Ja
najbardziej lubię łososia grillowanego na patelni jedynie z dodatkiem soli i cytryny.
Proces grillowania sprawia, że skórka ryby staje się bardzo apetyczna i chrupiąca,
a mięso nabiera doskonałego smaku. Tym razem grillowany łosoś z sałatką
brokułową – super danie na letnie dni J
Źródło: zasoby własne
Grillowany łosoś z sałatką brokułową
Składniki
(na 4 osoby)
4 dzwonka łososia
Sól gruboziarnista
Połówka cytryny
Sałatka:
1 duży brokuł
2 pomidory
8 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
Szczypta chili
- Rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i odstaw do lodówki.
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj go al’dente w wodzie z solą i cukrem. Gdy będzie już gotowy, odcedź i przełóż do garnka z lodowatą wodą.
- Rozgrzej patelnię grillową. Gdy będzie już gorąca włóż na nią rybę i smaż bez dodatku tłuszczu na średnik ogniu ok. 2 minuty z każdej strony.
- W międzyczasie wymieszaj oliwę, ocet i chili na gładki sos.
- Pomidory pokrój w kostkę, wymieszaj z brokułami, przełóż na talerze i polej gotowym sosem.
- Upieczoną rybę ułóż obok sałatki, skrop cytryną. Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz