wtorek, 7 lipca 2015

Grillowany łosoś z sałatką brokułową

Łosoś to jedna z najbardziej wartościowych ryb, prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, jest ona bardzo smaczna i lubiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Ja najbardziej lubię łososia grillowanego na patelni jedynie z dodatkiem soli i cytryny. Proces grillowania sprawia, że skórka ryby staje się bardzo apetyczna i chrupiąca, a mięso nabiera doskonałego smaku. Tym razem grillowany łosoś z sałatką brokułową – super danie na letnie dni J

Źródło: zasoby własne



Grillowany łosoś z sałatką brokułową

Składniki
(na 4 osoby)

4 dzwonka łososia
Sól gruboziarnista
Połówka cytryny

Sałatka:
1 duży brokuł
2 pomidory
8 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
Szczypta chili

  1. Rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i odstaw do lodówki.
  2. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj go al’dente w wodzie z solą i cukrem. Gdy będzie już gotowy, odcedź i przełóż do garnka z lodowatą wodą.
  3. Rozgrzej patelnię grillową. Gdy będzie już gorąca włóż na nią rybę i smaż bez dodatku tłuszczu na średnik ogniu ok. 2 minuty z każdej strony.
  4. W międzyczasie wymieszaj oliwę, ocet i chili na gładki sos.
  5. Pomidory pokrój w kostkę, wymieszaj z brokułami, przełóż na talerze i polej gotowym sosem.
  6. Upieczoną rybę ułóż obok sałatki, skrop cytryną. Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz