piątek, 30 stycznia 2015

Empanadillas z farszem z ricotty, suszonych pomidorów i szpinaku

Dziś będzie po hiszpańsku:) Empanadillas to hiszpańskie pierożki, które robiłam juz kilkakrotnie i za każdym razem podbijały serca moich gości jak pierwsze znikając ze stołu. Ta przystawka doskonale sprawdzi sie na karnawałowych imprezach. Do farszu możesz dodać praktycznie wszystko co lubisz - efekt za każdym razem jest tak samo pyszny ! :)

Źródło: zasoby własne


Empanadillas z farszem z ricotty, suszonych pomidorów i szpinaku

Na ciasto:
300 g mąki
1/2 łyżeczki mąki
50 g masła/smalcu
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml wody


Na nadzienie:
200 g ricotty
pól słoika pomidorów z puszki
200 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
i cebula szalotka
50 g sera feta
łyżeczka masła
olej
sól
pieprz
chili
słodka i ostra papryka

+ szczypiorek do posypania
+ olej do smażenia


1.     Do miski przesyp mąkę i sól, a do garnuszka wlej wino oraz wódę i delikatnie podgrzej. Gdy wino i woda będą już ciepłe dodaj do nich masło lub smalec i delikatnie podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi. Postaraj sie nie zagotować mieszanki.
2.     Wodę, wino i rozpuszczone masło wlej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj łyżką. Gdy ciasto troszkę ostygnie zacznij je zagniatać. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. 
3.     Gotowe ciasto zagnieć w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
4.     W międzyczasie zacznij przygotowywać farsz. Możesz zrobić dowolny farsz, ale moja propozycja jest taka:
5.     Drobno posiekaj czosnek i cebulkę i zeszklij je na łyżce oleju. Następnie dodaj szpinak i duś do      momentu, gdy ten się rozpuści. Dodaj łyżeczkę masła, posiekane suszone pomidory i ricottę oraz fetę. Wymieszaj na gładką masę i dopraw do smaku solą, pieprzem, chili oraz słodka i ostrą papryką. Odstaw farsz do wystygnięcia
6.     Gdy ciasto jest już gotowe cieniutko je rozwałkuj i wykrawaj duże koła szklanką - dokładnie tak samo jak na pierogi. Do środka włóż łyżeczkę farszu, zaklej brzegi. Pierożki należy smażyć na bardzo mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu ok 20 sekund z każdej strony.

7.     Po upieczeniu pierożki odsącz na ręcznikach papierowych, by nie były zbyt tłuste, a przed podaniem gościom posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
                                                pierożki przed smażeniem
Źródło: zasoby własne


Serwowanie:

Do pierożków bardzo dobrze pasują hiszpańskie lub portugalskie wina. Można je również podać z uwielbianą przez Hiszpanów Sangrią ( winem z owocami). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz