Dziś będzie po hiszpańsku:) Empanadillas to hiszpańskie
pierożki, które robiłam juz kilkakrotnie i za każdym razem podbijały serca
moich gości jak pierwsze znikając ze stołu. Ta przystawka doskonale sprawdzi
sie na karnawałowych imprezach. Do farszu możesz dodać praktycznie wszystko co
lubisz - efekt za każdym razem jest tak samo pyszny ! :)
Empanadillas z farszem z ricotty,
suszonych pomidorów i szpinaku
Na ciasto:
300 g mąki
1/2 łyżeczki mąki
50 g masła/smalcu
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml wody
Na nadzienie:
200 g ricotty
pól słoika pomidorów z puszki
200 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
i cebula szalotka
50 g sera feta
łyżeczka masła
olej
sól
pieprz
chili
słodka i ostra papryka
+ szczypiorek do posypania
+ olej do smażenia
1. Do miski przesyp mąkę i sól, a do garnuszka wlej wino oraz
wódę i delikatnie podgrzej. Gdy wino i woda będą już ciepłe dodaj do nich masło
lub smalec i delikatnie podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi. Postaraj sie nie
zagotować mieszanki.
2. Wodę, wino i rozpuszczone masło wlej do miski z mąką i
dokładnie wymieszaj łyżką. Gdy ciasto troszkę ostygnie zacznij je zagniatać. W
razie potrzeby dodaj więcej mąki.
3. Gotowe ciasto zagnieć w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw
na 2 godziny.
4. W międzyczasie zacznij przygotowywać farsz. Możesz zrobić
dowolny farsz, ale moja propozycja jest taka:
5. Drobno posiekaj czosnek i cebulkę i zeszklij je na łyżce
oleju. Następnie dodaj szpinak i duś do momentu, gdy ten się rozpuści.
Dodaj łyżeczkę masła, posiekane suszone pomidory i ricottę oraz fetę. Wymieszaj
na gładką masę i dopraw do smaku solą, pieprzem, chili oraz słodka i ostrą
papryką. Odstaw farsz do wystygnięcia
6. Gdy ciasto jest już gotowe cieniutko je rozwałkuj i
wykrawaj duże koła szklanką - dokładnie tak samo jak na pierogi. Do środka włóż
łyżeczkę farszu, zaklej brzegi. Pierożki należy smażyć na bardzo mocno
rozgrzanym głębokim tłuszczu ok 20 sekund z każdej strony.
pierożki przed smażeniem
Źródło: zasoby własne
Serwowanie:
Do
pierożków bardzo dobrze pasują hiszpańskie lub portugalskie wina. Można je
również podać z uwielbianą przez Hiszpanów Sangrią ( winem z owocami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz