czwartek, 8 stycznia 2015

Zielone naleśniki z kurczakiem, marynowaną gruszką i serem ricotta podane z sosem z granatu i chili

Dziś podzielę się z Toba jednym z przepisów, który zaprezentowałam w programie kulinarnym. Z pewnością zaskoczysz nim swoich najbliższych :)

Źródło: zasoby własne

Zielone naleśniki z kurczakiem, marynowaną gruszką i serem ricotta podane z sosem z granatu i chili


Składniki:

Na naleśniki:
3 garści liści mięty
3 garści liści rukoli
3 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
Szczypta soli

Na farsz:
Podwójna pierś kurczaka
Marynowane gruszki ( użyłam domowych, ok. 2 – 3 sztuk na 8 naleśników )
Szafran
Opakowanie serka ricotta

Na sos:
1 papryczka chili
Miód
Sok z ½ cytryny
½ owocu granatu.

Masło klarowane
Sól, pieprz, szafran, suszona mięta





1. Kurczaka i 1 marynowaną gruszkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sól, pieprz, szafran, odrobinę oleju – mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce ( najlepiej na noc żeby smaki się uzupełniły).

2. Naleśniki: do jednej z miseczek wrzucamy czyszczone i osuszone liście mięty i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy ok. 1,5 szklanki mleka i ¾ szklanki mąki oraz odrobiną soli, stopniowo dolewamy olej i blendujemy na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka lub wody, gdy zbyt rzadka odrobinę mąki. W drugiej miseczce wykonujemy dokładnie ta samą czynność tylko zamiast mięty blendujemy rukolę.

3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

4. Na osobnej patelni zaczynamy podsmażać kurczaka. Gdy jest on lekko zarumieniony dodajemy do niego jeszcze 1 – 2 pokrojone w kostkę marynowane gruszki ( w zależności od wielkości gruszek i piersi kurczaka). Smażymy razem, na koniec doprawiamy do smaku szafranem i suszoną miętą.

5. Sos: papryczkę chili oczyszczamy z pestek i siekamy bardzo drobno. Mieszamy w miseczce z sokiem z ½ cytryny i ok. 2 łyżkami miodu. Na koniec dodajemy pestki z obranego owocu granatu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz