niedziela, 4 stycznia 2015

Tarta na migdałowym spodzie z jabłkami i gruszkami oraz espresso z ajerkoniakiem

Tarta to wyjątkowo ciekawa potrawa, która może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem będzie to tarta z owocami, idealna na zimowe wieczory w gronie przyjaciół :)

Źródło: zasoby własne

Tarta na migdałowym spodzie z jabłkami i gruszkami

Składniki

250 g mąki 
50 g migdałów zgniecionych na proszek
200 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
3 gruszki
3 jabłka
dowolny dżem
cukier trzcinowy
cynamon



1.     Z mąki, sproszkowanych migdałów, masła, cukru, soli i żółtek zagnieść kruche ciasto i odstawić je do lodówki na min. 30 minut.
2.     Po upływie 30 minut nagrzać piekarnik do 180 stopni.
3.     Gdy piekarnik się nagrzeje wyłożyć blachę do tarty ciastem i piec przez 20 minut z obciążeniem ( np z fasoli lub grochu). Następnie zdjąć obciążenie i piec dodatkowe 15 minut, aż ciasto się zezłoci.
4.     W międzyczasie starannie obrać i pokroić w kostkę jabłka i dwie gruszki. Owoce delikatnie poddusić z dodatkiem cukru i cynamonu
5.     Upieczony spód tarty posmarować dżemem i ułożyć na nim podduszone owoce. Usunąć gniazdo nasienne z pozostałej gruszki i pokroić ją w cienkie plasterki. Górę tarty udekorować plasterkami gruszki i posypać cynamonem.

6.     Zapiekać ok 25 minut. Smacznego! :)



Do tarty doskonale pasuje kawa. Może skusisz się na espresso z dodatkiem cynamonu i ajerkoniaku?:)

Źródło: zasoby własne

Espresso z ajerkoniakiem i cynamonem


Składniki

schłodzona śmietana 36%
cukier
dowolna kawa
ajerkoniak
cynamon


1.     Zaparzyć espresso i przelać je do filiżanki. Dodać łyżeczkę ajerkoniaku i dokładnie wymieszać.
2.     Śmietankę ubić i udekorować nią espresso


3.     Na bitej śmietanie zrobić wzorki z ajerkoniaku i posypać całość cynamonem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz