Tarta to wyjątkowo ciekawa potrawa, która może być podawana
zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem będzie to tarta z owocami, idealna
na zimowe wieczory w gronie przyjaciół :)
Tarta na migdałowym spodzie z jabłkami i gruszkami
Składniki
250 g mąki
50 g migdałów zgniecionych na proszek
50 g migdałów zgniecionych na proszek
200 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
3 gruszki
3 jabłka
dowolny dżem
cukier trzcinowy
cynamon
1. Z mąki, sproszkowanych migdałów, masła, cukru, soli i żółtek zagnieść kruche ciasto
i odstawić je do lodówki na min. 30 minut.
2. Po upływie 30 minut nagrzać piekarnik do 180 stopni.
3. Gdy piekarnik się nagrzeje wyłożyć blachę do tarty ciastem
i piec przez 20 minut z obciążeniem ( np z fasoli lub grochu). Następnie zdjąć
obciążenie i piec dodatkowe 15 minut, aż ciasto się zezłoci.
4. W międzyczasie starannie obrać i pokroić w kostkę jabłka i
dwie gruszki. Owoce delikatnie poddusić z dodatkiem cukru i cynamonu
5. Upieczony spód tarty posmarować dżemem i ułożyć na nim
podduszone owoce. Usunąć gniazdo nasienne z pozostałej gruszki i pokroić ją w
cienkie plasterki. Górę tarty udekorować plasterkami gruszki i posypać
cynamonem.
6. Zapiekać ok 25 minut. Smacznego! :)
Do tarty doskonale pasuje kawa. Może skusisz się na espresso z dodatkiem cynamonu i ajerkoniaku?:)
Składniki
schłodzona śmietana 36%
cukier
dowolna kawa
ajerkoniak
cynamon
1. Zaparzyć espresso i przelać je do filiżanki. Dodać łyżeczkę
ajerkoniaku i dokładnie wymieszać.
2. Śmietankę ubić i udekorować nią espresso
3. Na bitej śmietanie zrobić wzorki z ajerkoniaku i posypać
całość cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz