Nie masz pomysłu na obiad? Może skusisz się na bardzo
zdrową kaszę gryczaną z roladką drobiową i sałatką? Polecam wypróbować mój
przepis :)
Kaszotto gryczane z roladką z
udka kurczaka i sałatką z rukoli i granatu
Składniki ( na 2 osoby):
300 g kaszy gryczanej
Pół małej cebuli
3 ząbki czosnku
Bulion drobiowy
2 podudzia z kurczaka bez kości
Suszone pomidory w oleju
Serek ricotta
Parmezan
Owoc granatu
Rukola
Pomarańcza
Seler naciowy
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz, chili, oregano,
słodka i ostra papryka
1. Najpierw należy przygotować bulion. Najlepiej
zrobić zwykły drobiowy rosół z warzywami, gdyż jest on najzdrowszy.
2. Oczyszczone z kości podudzia drobiowe dokładnie
myjemy, osuszmy i delikatnie rozbijamy dłonią. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek
oliwy z pomidorów, oregano, chili, słodkiej i ostrej papryki, soli oraz pieprzu
i marynujemy w niej mięso. Do podudzia wkładamy jednego suszonego pomidora,
kilka liści rukoli oraz łyżeczkę serka ricotta. Całość zawijamy, spinamy
wykałaczką i odkładamy do lodówki.
3. Kaszotto: Cebulę, seler naciowy i czosnek bardzo
drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Delikatnie podsmażamy na klarowanym
maśle. Odmierzamy 300 g kaszy gryczanej, dokładnie płuczemy ją zimną
wodą, a następnie wrzucamy do cebuli, czosnku i selera. Całość podsmażamy, a
gdy kasza zacznie się prażyć dolewamy po łyżce bulionu drobiowego. Czynność
powtarzamy do momentu aż kasza stanie się półmiękka. Na koniec dodajemy do
kaszotto łyżkę masła i 50 g tartego parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszotto zdejmujemy z ognia i przekrywamy folią aluminiową na ok. 7 minut by
odpoczęło, a kasza całkowicie zmiękła.
4. Przygotowane wcześniej roladki obsmażamy na
oleju z pomidorów. Gdy się zrumienią podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i
czekamy aż dojdą od czasu do czasu przekręcając je na patelni.
5. Gotowe kaszotto wykładamy na talerz. , na nim
kładziemy przekrojoną na pół roladkę.
6. Z daniem doskonale komponuje się sałatka z
rukoli i granatu. Myjemy i osuszamy świeżą rukolę, dodajemy do niej obrany owoc
granatu. Całość polewamy dressingiem wykonanym z soku z połowy pomarańczy
zmieszanego z dwiema łyżkami octu balsamicznego, odrobiną cukru i soli.
Serwowanie
Do tej potrawy dobrze pasują lekkie wina czerwone z wyczuwalnymi w smaku owocami
Musi smakować pysznie! Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam :) albo zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń