wtorek, 6 stycznia 2015

Kaszotto gryczane z roladką z udka kurczaka i sałatką z rukoli i granatu

Nie masz pomysłu na obiad? Może skusisz się na bardzo zdrową kaszę gryczaną z roladką drobiową i sałatką? Polecam wypróbować mój przepis :)

Źródło: zasoby własne

Kaszotto gryczane z roladką z udka kurczaka i sałatką z rukoli i granatu

Składniki ( na 2 osoby):

300 g kaszy gryczanej
Pół małej cebuli

3 ząbki czosnku
Bulion drobiowy
2 podudzia z kurczaka bez kości
Suszone pomidory w oleju
Serek ricotta
Parmezan
Owoc granatu
Rukola
Pomarańcza
Seler naciowy
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz, chili, oregano, słodka i ostra papryka

1. Najpierw należy przygotować bulion. Najlepiej zrobić zwykły drobiowy rosół z warzywami, gdyż jest on najzdrowszy.

2. Oczyszczone z kości podudzia drobiowe dokładnie myjemy, osuszmy i delikatnie rozbijamy dłonią. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy z pomidorów, oregano, chili, słodkiej i ostrej papryki, soli oraz pieprzu i marynujemy w niej mięso. Do podudzia wkładamy jednego suszonego pomidora, kilka liści rukoli oraz łyżeczkę serka ricotta. Całość zawijamy, spinamy wykałaczką i odkładamy do lodówki.

3. Kaszotto: Cebulę, seler naciowy i czosnek bardzo drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Delikatnie podsmażamy na klarowanym maśle. Odmierzamy 300 g kaszy gryczanej,  dokładnie płuczemy ją zimną wodą, a następnie wrzucamy do cebuli, czosnku i selera. Całość podsmażamy, a gdy kasza zacznie się prażyć dolewamy po łyżce bulionu drobiowego. Czynność powtarzamy do momentu aż kasza stanie się półmiękka. Na koniec dodajemy do kaszotto łyżkę masła i 50 g tartego parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaszotto zdejmujemy z ognia i przekrywamy folią aluminiową na ok. 7 minut by odpoczęło, a kasza całkowicie zmiękła.

4.  Przygotowane wcześniej roladki obsmażamy na oleju z pomidorów. Gdy się zrumienią podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i czekamy aż dojdą od czasu do czasu przekręcając je na patelni.

5. Gotowe kaszotto wykładamy na talerz. , na nim kładziemy przekrojoną na pół roladkę.

6.  Z daniem doskonale komponuje się sałatka z rukoli i granatu. Myjemy i osuszamy świeżą rukolę, dodajemy do niej obrany owoc granatu. Całość polewamy dressingiem wykonanym z soku z połowy pomarańczy zmieszanego z dwiema łyżkami octu balsamicznego, odrobiną cukru i soli.


 Smacznego!



Serwowanie

Do tej potrawy dobrze pasują lekkie wina czerwone z wyczuwalnymi w smaku owocami

2 komentarze: