Przyszła pora na przepis na bardziej egzotyczne danie :)
Tym razem będzie to wołowina na ostro z delikatnym puree kokosowym. Danie
uzupełnia soczyste mango - może spróbujesz zrobić tą potrawę dla swoich
bliskich?:)
Składniki ( na 2 osoby)
0,5 kg wołowiny na gulasz
2 ząbki czosnku
1 świeża papryka chili
harissa ( ostra pasta paprykowa) *
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki
sok z 1/2 cytryny
0,5 kg ziemniaków
200 ml mleka kokosowego
gałka muszkatołowa
1 mango
1/2 czerwonej cebuli
świeża melisa i/lub kolendra
oliwa z oliwek
sól
1. Marynowanie mięsa: Wołowinę pokroić na kawałki i wrzucić
do salaterki. Dodać do niej pokrojony na kawałki czosnek, papryczkę chili ( bez
pestek), ostrą pastę paprykową, oliwę z oliwek, sos sojowy i słodką paprykę.
Salaterkę zakryć folią i odstawić do lodówki - najlepiej na noc, a min. na 1 h.
2. Rozgrzać patelnię i podsmażyć zamarynowane mięso dodając
łyżkę soku z cytryny. Gdy zbrązowieje dolać odrobinę wody i dusić na średnim
ogniu przez ok 1,5 h ( w zależności od rodzaju i miękkości wołowiny czas
duszenia może ulec wydłużeniu lub skróceniu). Od czasu do czasu należy
dolewać wodę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać odrobinę soli pamiętając o
tym, że sos sojowy jest sam w sobie dosyć słony. Doprawić do smaku sokiem z
cytryny i słodką papryką
3. W międzyczasie ugotować ziemniaki w lekko osolonej
wodzie. Następnie odcedzić, odparować i zgnieść na puree. Do ziemniaków dodać
mleko kokosowe i gałkę muszkatołową. Wymieszać do uzyskania aksamitnej
konsystencji
4. Salsa z mango: połówkę mango pokroić w drobną kostkę,
dodać do niego drobno pokrojoną czerwona cebulę, posiekaną melisę ( kilka
listków) i odrobinę oliwy z oliwek.
5. Chipsy z mango: mango pokroić na plasterki wraz ze
skórką. Rozgrzać teflonową patelnię, posmarować ją klarowanym masłem i smażyć
na niej owoce aż się przypieką.
6. Na środku talerza ułożyć kokosowe puree, na nim sos z
wołowiny. Danie otoczyć salsą z mango i udekorować chipsami z mango oraz
listkami świeżej kolendry i melisy.
Smacznego!
*jeśli nie posiadasz harissy możesz ją zastąpić mieszanką 3
łyżek oliwy z oliwek z łyżką ostrej papryki, łyżką pikantnego ketchupu, 1/2
łyżeczki słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki chili. Smak nie będzie identyczny ale
pomoże nadać mięsu ostrości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz