sobota, 3 stycznia 2015

Wołowina na ostro z puree kokosowym i salsą z mango

Przyszła pora na przepis na bardziej egzotyczne danie :) Tym razem będzie to wołowina na ostro z delikatnym puree kokosowym. Danie uzupełnia soczyste mango - może spróbujesz zrobić tą potrawę dla swoich bliskich?:)

Źródło: zasoby własne

Wołowina na ostro z puree kokosowym i salsą z mango


Składniki ( na 2 osoby)

0,5 kg wołowiny na gulasz
2 ząbki czosnku
1 świeża papryka chili
harissa ( ostra pasta paprykowa) *
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki
sok z 1/2 cytryny
0,5 kg ziemniaków
200 ml mleka kokosowego
gałka muszkatołowa
1 mango
1/2 czerwonej cebuli
świeża melisa i/lub kolendra
oliwa z oliwek
sól


1. Marynowanie mięsa: Wołowinę pokroić na kawałki i wrzucić do salaterki. Dodać do niej pokrojony na kawałki czosnek, papryczkę chili ( bez pestek), ostrą pastę paprykową, oliwę z oliwek, sos sojowy i słodką paprykę. Salaterkę zakryć folią i odstawić do lodówki - najlepiej na noc, a min. na 1 h.

2. Rozgrzać patelnię i podsmażyć zamarynowane mięso dodając łyżkę soku z cytryny. Gdy zbrązowieje dolać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu przez ok 1,5 h ( w zależności od rodzaju i miękkości wołowiny czas duszenia może ulec  wydłużeniu lub skróceniu). Od czasu do czasu należy dolewać wodę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać odrobinę soli pamiętając o tym, że sos sojowy jest sam w sobie dosyć słony. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i słodką papryką

3. W międzyczasie ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, odparować i zgnieść na puree. Do ziemniaków dodać mleko kokosowe i gałkę muszkatołową. Wymieszać do uzyskania aksamitnej konsystencji

4. Salsa z mango: połówkę mango pokroić w drobną kostkę, dodać do niego drobno pokrojoną czerwona cebulę, posiekaną melisę ( kilka listków) i odrobinę oliwy z oliwek.

5. Chipsy z mango: mango pokroić na plasterki wraz ze skórką. Rozgrzać teflonową patelnię, posmarować ją klarowanym masłem i smażyć na niej owoce aż się przypieką.

6. Na środku talerza ułożyć kokosowe puree, na nim sos z wołowiny. Danie otoczyć salsą  z mango i udekorować chipsami z mango oraz listkami świeżej kolendry i melisy.

Smacznego!





*jeśli nie posiadasz harissy możesz ją zastąpić mieszanką 3 łyżek oliwy z oliwek z łyżką ostrej papryki, łyżką pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki chili. Smak nie będzie identyczny ale pomoże nadać mięsu ostrości. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz