Seler to warzywo, które jest niedoceniane w kuchni, szkoda,
bo jego smak doskonale komponuje się między innymi z owocami! Dziś zaproponuję
Ci przepis na krem z selera, jabłka i gruszki, który jest bardzo delikatny i
zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Krem z selera, jabłka i gruszki
Składniki ( na 2 osoby)
2 małe selery
1 jabłko
1 gruszka
kawałek pora
pół cebuli białej
500 ml słodkiej śmietanki ( 18%)
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
łyżka masła
1. Selery, pół jabłka i pół gruszki obrać, umyć i pokroić w
kostkę. Cebulę posiekać.
2. W garnku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim
cebulę, następnie dodać selera z owocami oraz kawałek pora i zalać 500 ml wody.
3. Gdy warzywa i zmiękną, wyjąć z garnka pora i wyrzucić ( nie
będzie już potrzebny), Zupę ostudzić, a następnie zblendować na aksamitny krem.
Do zupy dodać śmietankę, tartą gałkę muszkatołową, sól i pieprz i ponownie
zagotować.
4. Z pozostałych połówek jabłka i gruszki wydrążyć gniazda
nasienne i pokroić owoce razem ze skórką na cienkie plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz