niedziela, 4 stycznia 2015

Krem z selera, jabłka i gruszki

Seler to warzywo, które jest niedoceniane w kuchni, szkoda, bo jego smak doskonale komponuje się między innymi z owocami! Dziś zaproponuję Ci przepis na krem z selera, jabłka i gruszki, który jest bardzo delikatny i zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.


Źródło: zasoby własne

Krem z selera, jabłka i gruszki


Składniki ( na 2 osoby)


2 małe selery

1 jabłko

1 gruszka

kawałek pora

pół cebuli białej

500 ml słodkiej śmietanki ( 18%)

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

łyżka masła



1.     Selery, pół jabłka i pół gruszki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.

2.     W garnku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim cebulę, następnie dodać selera z owocami oraz kawałek pora i zalać 500 ml wody. 

3.     Gdy warzywa i zmiękną, wyjąć z garnka pora i wyrzucić ( nie będzie już potrzebny), Zupę ostudzić, a następnie zblendować na aksamitny krem. Do zupy dodać śmietankę, tartą gałkę muszkatołową, sól i pieprz i ponownie zagotować. 

4.     Z pozostałych połówek jabłka i gruszki wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce razem ze skórką na cienkie plasterki.


5.     Zupę podawać udekorowaną plasterkami owoców i posypaną świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego :) 
                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz