Sekretem udanej pizzy jest ciasto...To prawda, ale sekret
tej włoskiej przyprawy tkwi również w odpowiednim serze i sposobie pieczenia :)
Dziś zaprezentuję Ci mój przepis na udaną pizzę :)
Pizza
Składniki:
Ciasto
na zaczyn: szklanka letniej wody,
łyżeczka cukru, łyżeczka soli, pół kostki drożdży, łyżka mąki
+ ok. 500 g mąki i 4 łyżki oliwy
z oliwek
sos:
200 ml przecieru pomidorowego,
łyżeczka cukru, łyżka soli, zioła, pieprz, odrobina chili, 2 ząbki czosnku,
łyżka oliwy z oliwek
+ dowolne dodatki np. mozzarella,
oliwki, ser feta, szynka, cebula, papryka, pomidor
1. W wysokim garnuszku wymieszaj dokładnie wszystkie
składniki na zaczyn. Będzie on niezbyt gęsty, ale nie należy sie tym martwić.
Przykryj garnuszek ściereczką i odstaw na 20 minut.
2. Po 20 minutach do dużej miski wsyp mąkę, dodaj do niej
zaczyn i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosyp więcej
mąki, jednak na tym etapie należy uważać z ilością dodawanej mąki. Na koniec
dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ciasto nabijając w nie powietrze. Ten proces
może trwać nawet ok. 10 minut. Jeśli w trakcie zagniatania ciasta czujesz, że
klei sie ono do dłoni - dosyp więcej mąki i dodaj odrobinę oliwy. Zagniataj
ciasto do momentu, w którym samo zacznie odklejać się od miski, w której je
wyrabiasz i Twoich rąk. Gotowe ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe
miejsce na 1,5 godziny.
3. Sos: posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na oliwie.
Nastepnie dodaj przecier pomidorowy, sól, cukier, pieprz, chili i gotuj
aż sos się zredukuje i wyparuje z niego nadmiar wody. Na sam koniec dodaj
zioła. Odstaw sos do wystygnięcia, zanim nałożysz go na pizzę musi być
całkowicie zimny, inaczej wyjdzie Ci zakalec.
4. Gdy ciasto wyrośnie nagrzej piekarnik do 220 stopni z
termoobiegiem lub na dolne grzałki.
5. Rozwałkuj ciasto i ułóż je na blasze. Posmaruj sosem, posyp
serem i dodaj dowolne składniki.
6. Ustaw blachę z pizzą jak najbliżej dolnych grzałek i piecz
ok. 15 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, jeśli nie, to
nałóż pizzę na talerze i smacznego ;)
Źródło: zasoby własne
Wskazówka:
Chcesz
się upewnić, że udało Ci się zrobić odpowiednie ciasto na pizzę? Wystarczy, że
weźmiesz w dłoń kawałek pizzy i chwycisz go od spodu zaraz przy brzegu ( jak na
zdjęciu). Jeśli pizza nie opada to znaczy, że właśnie udało Ci się zrobić idealną
pizzę :)
Źródło: zasoby własne
Serwowanie
Pizza
to włoskie danie dlatego też pasują do niej przede wszystkim wina czerwone z
Włoch. Wina mają różny stopień ciężkości. Zazwyczaj przy doborze wina do
potrawy kieruję się tym z jakiego kraju ona pochodzi i wybieram alkohol z tego
samego rejonu, by miał on odpowiedni smak i nie dominował potrawy.
Mmm, pychotka! Chociaż za pizzę się nie zabieram :) dieta tak bardzo :(
OdpowiedzUsuńhahaha :) Fakt, pizza i dieta to nie jest najlepsze połączenie :) Choć jakby się uprzeć, to jest w niej wszystko i mięsko i serek i warzywka - idelanie zbilansowany posiłek! :)
UsuńMięsko <3
UsuńTo na pierwszym miejscu! :):)
Usuń