sobota, 17 stycznia 2015

Pizza idelana

Sekretem udanej pizzy jest ciasto...To prawda, ale sekret tej włoskiej przyprawy tkwi również w odpowiednim serze i sposobie pieczenia :) Dziś zaprezentuję Ci mój przepis na udaną pizzę :)

Źródło: zasoby własne


Pizza

Składniki:
Ciasto
na zaczyn: szklanka letniej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, pół kostki drożdży, łyżka mąki
+ ok. 500 g mąki i 4 łyżki oliwy z oliwek

sos:
200 ml przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, łyżka soli, zioła, pieprz, odrobina chili, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek


+ dowolne dodatki np. mozzarella, oliwki, ser feta, szynka, cebula, papryka, pomidor


1.      W wysokim garnuszku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Będzie on niezbyt gęsty, ale nie należy sie tym martwić. Przykryj garnuszek ściereczką i odstaw na 20 minut.
2.     Po 20 minutach do dużej miski wsyp mąkę, dodaj do niej zaczyn i dokładnie wymieszaj. Jeśli  ciasto jest zbyt klejące dosyp więcej mąki, jednak na tym etapie należy uważać z ilością dodawanej mąki. Na koniec dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ciasto nabijając w nie powietrze. Ten proces może trwać nawet ok. 10 minut. Jeśli w trakcie zagniatania ciasta czujesz, że klei sie ono do dłoni - dosyp więcej mąki i dodaj odrobinę oliwy. Zagniataj ciasto do momentu, w którym samo zacznie odklejać się od miski, w której je wyrabiasz i Twoich rąk. Gotowe ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
3.     Sos: posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na oliwie. Nastepnie dodaj przecier pomidorowy, sól, cukier, pieprz, chili  i gotuj aż sos się zredukuje i wyparuje z niego nadmiar wody. Na sam koniec dodaj zioła. Odstaw sos do wystygnięcia, zanim nałożysz go na pizzę musi być całkowicie zimny, inaczej wyjdzie Ci zakalec. 
4.     Gdy ciasto wyrośnie nagrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem lub na dolne grzałki.
5.     Rozwałkuj ciasto i ułóż je na blasze. Posmaruj sosem, posyp serem i dodaj dowolne składniki.


6.     Ustaw blachę z pizzą jak najbliżej dolnych grzałek i piecz ok. 15 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, jeśli nie, to nałóż pizzę na talerze i smacznego ;)




Źródło: zasoby własne



Wskazówka:

Chcesz się upewnić, że udało Ci się zrobić odpowiednie ciasto na pizzę? Wystarczy, że weźmiesz w dłoń kawałek pizzy i chwycisz go od spodu zaraz przy brzegu ( jak na zdjęciu). Jeśli pizza nie opada to znaczy, że właśnie udało Ci się zrobić idealną pizzę :)

Źródło: zasoby własne



Serwowanie


Pizza to włoskie danie dlatego też pasują do niej przede wszystkim wina czerwone z Włoch. Wina mają różny stopień ciężkości. Zazwyczaj przy doborze wina do potrawy kieruję się tym z jakiego kraju ona pochodzi i wybieram alkohol z tego samego rejonu, by miał on odpowiedni smak i nie dominował potrawy. 



4 komentarze:

  1. Mmm, pychotka! Chociaż za pizzę się nie zabieram :) dieta tak bardzo :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha :) Fakt, pizza i dieta to nie jest najlepsze połączenie :) Choć jakby się uprzeć, to jest w niej wszystko i mięsko i serek i warzywka - idelanie zbilansowany posiłek! :)

      Usuń