czwartek, 8 stycznia 2015

Muffinki z budyniem kokosowym

Te muffinki są wyjątkowe - słodkie, puszyste, delikatne...mają jedną wadę, a mianowicie bardzo szybko się kończą i trzeba robić drugą porcję:) Polecam wypróbować ten przepis :)


Źródło: zasoby własne

Muffinki z budyniem kokosowym

Składniki

na ciasto:
250 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru

na nadzienie:
1 budyń waniliowy
250 ml mleka
łyżka masła
pół szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru

kakao instant do posypania


1.     Budyń ugotuj w 250 ml mleka dodając do niego łyżkę masła i cukier. Gdy budyń uzyska już konsystencję kremu, dodaj do niego wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i wystudź.
2.     Gdy budyń wystygnie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3.     W misce wymieszaj jajko, mleko i olej, a następnie dodaj do składników płynnych mąkę, proszek do pieczenia i cukier - starannie wymieszaj.


4.     Do papilotek włóż po łyżeczce ciasta, następnie łyżeczkę budyniu i uzupełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki posyp kakao instant i piecz w nagrzanym piekarniku ok 20 minut. Smacznego :)


                                                                 
Źródło: zasoby własne



Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz