Uwielbiam ryby, właściwie w każdej odsłonie dlatego dziś
podzielę się moim przepisem na pstrąga łososiowego. Całkiem niedawno odkryłam
ten gatunek ryby, okazał sie być niezwykle smaczny i jestem pewna, że często
będzie gościł na moim stole. Polecam wypróbować ten przepis, mam nadzieję, że
ta forma podania ryby posmakuje również Tobie :)
Składniki ( na 4 osoby):
4 filety świeżego pstrąga
łososiowego ( po ok. 200 g każdy)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 szalotki
8 łyżek sosu sojowego
Oliwa z oliwek
Cytryna
Pieprz cytrynowy
Sól
Słodka i ostra papryka w proszku
1. Rybę umyć, wyciągnąć ości, skropić cytryną, osuszyć i
posypać solą, papryką słodką i ostrą oraz pieprzem cytrynowym. Nagrzać
piekarnik do 175 stopni.
2. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w półokręgi, a
następnie wymieszać warzywa z sosem sojowym.
3. Przygotować 4 papilotki z papieru do pieczenia, wysmarować
je w środku oliwą, rozłożyć w każdej z nich paprykę i cebulę, a następnie
położyć rybę ( skórą do dołu). Na wierzchu każdego kawałka ryby położyć
po dwa plasterki cytryny i posypać pieprzem cytrynowym. Każdą papilotka
dokładnie spiąć wykałaczkami, by ryba była całkowicie zakryta.
4. Zapiekać w piekarniku ok. 10-15 minut, a następnie serwować
z pieczywem lub bez dodatków jeśli chcemy by danie było lekkie. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Serwowanie
Ryby są delikatne i polecam
podawać je z lekkimi winami, Moim zdaniem dobrze sprawdzą się białe wina
półwytrawne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz