piątek, 2 stycznia 2015

Pstrąg łososiowy z warzywami i cytryną pieczony w papilocie

Uwielbiam ryby, właściwie w każdej odsłonie dlatego dziś podzielę się moim przepisem na pstrąga łososiowego. Całkiem niedawno odkryłam ten gatunek ryby, okazał sie być niezwykle smaczny i jestem pewna, że często będzie gościł na moim stole. Polecam wypróbować ten przepis, mam nadzieję, że ta forma podania ryby posmakuje również Tobie :) 

Źródło: zasoby własne
Pstrąg łososiowy z warzywami i cytryną pieczony w papilocie

Składniki ( na 4 osoby):
4 filety świeżego pstrąga łososiowego ( po ok. 200 g każdy)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 szalotki
8 łyżek sosu sojowego
Oliwa z oliwek
Cytryna
Pieprz cytrynowy
Sól
Słodka i ostra papryka w proszku


1.     Rybę umyć, wyciągnąć ości, skropić cytryną, osuszyć i posypać solą, papryką słodką i ostrą oraz pieprzem cytrynowym. Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
2.     Paprykę pokroić w paseczki,  cebulę w półokręgi, a następnie wymieszać warzywa z sosem sojowym.
3.     Przygotować 4 papilotki z papieru do pieczenia, wysmarować je w środku oliwą, rozłożyć w każdej z nich paprykę i cebulę, a  następnie położyć  rybę ( skórą do dołu). Na wierzchu każdego kawałka ryby położyć po dwa plasterki cytryny i posypać pieprzem cytrynowym. Każdą papilotka dokładnie spiąć wykałaczkami, by ryba była całkowicie zakryta.


4.     Zapiekać w piekarniku ok. 10-15 minut, a następnie serwować z pieczywem lub bez dodatków jeśli chcemy by danie było lekkie. Smacznego!




Źródło: zasoby własne



Serwowanie


Ryby są delikatne i polecam podawać je z lekkimi winami, Moim zdaniem dobrze sprawdzą się białe wina półwytrawne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz