A może sałatka? Moja dzisiejsza propozycja jest zdrowa, a
przy tym sycąca - bardzo dobry pomysł na lunch:)
Sałatka z rukoli z kurczakiem,
figą i orzeszkami arachidowymi
Składniki ( na 2 osoby)
200 g rukoli
pojedyncza pierś kurczaka
kilka plasterków ulubionej szynki
( dobrze się sprawdzi szynka wieprzowa, boczek wędzony lub szynka
długodojrzewająca)
4 świeże figi
garść orzeszków arachidowych
garść suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy
chili
sól
pieprz
1. Pierś kurczaka umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, a
następnie owiń w szynkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej
roladkę z każdej strony. Gdy będzie już przypieczona, podlej ją wodą i duś na
umiarkowanym gazie ok 10 minut, aż mięso nie będzie surowe.
2. Rukolę umyj i ułóż na talerzach. Dodaj do niej żurawinę i
uprażone na suchej patelni orzeszki.
3. Dwie figi natnij na ćwiartki, tak, by po rozłożeniu
tworzyły kwiat. Z dwóch pozostałych wydrąż miąższ, umieść go w miseczce,
rozgnieć widelcem i dodaj do niego szczyptę chili, musztardę i sok z cytryny -
starannie wymieszaj.
4. Gotową roladkę ostudź i pokrój w plasterki, które ułożysz
na sałacie z orzeszkami i żurawiną.
5. Na samej górze ułóż świeżą figę i polej całość figowym
dressingiem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz