sobota, 10 stycznia 2015

Sałatka z rukoli z kurczakiem, figą i orzeszkami arachidowymi

A może sałatka? Moja dzisiejsza propozycja jest zdrowa, a przy tym sycąca - bardzo dobry pomysł na lunch:)

Źródło: zasoby własne

Sałatka z rukoli z kurczakiem, figą i orzeszkami arachidowymi

Składniki ( na 2 osoby)

200 g rukoli
pojedyncza pierś kurczaka
kilka plasterków ulubionej szynki ( dobrze się sprawdzi szynka wieprzowa, boczek wędzony lub szynka długodojrzewająca)
4 świeże figi
garść orzeszków arachidowych
garść suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy
chili
sól
pieprz



1.     Pierś  kurczaka umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, a następnie owiń w szynkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej roladkę z każdej strony. Gdy będzie już przypieczona, podlej ją wodą i duś na umiarkowanym gazie ok 10 minut, aż mięso nie będzie surowe.
2.     Rukolę umyj i ułóż na talerzach. Dodaj do niej żurawinę i uprażone na suchej patelni orzeszki.
3.     Dwie figi natnij na ćwiartki, tak, by po rozłożeniu tworzyły kwiat. Z dwóch pozostałych wydrąż miąższ, umieść go w miseczce, rozgnieć widelcem i dodaj do niego szczyptę chili, musztardę i sok z cytryny - starannie wymieszaj.
4.     Gotową roladkę ostudź i pokrój w plasterki, które ułożysz na sałacie z orzeszkami i żurawiną.


5.     Na samej górze ułóż świeżą figę i polej całość figowym dressingiem. Smacznego!  :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz