poniedziałek, 12 stycznia 2015

Curry z indykiem i cytrynowym ryżem

Tym razem będzie trochę orientalnie :) Curry to danie, która jest bardzo popularna praktycznie na całym świecie. Zaproponuję Ci moją wersję tej potrawy, która jest bardzo świeża i lekka, a to wszystko dzięki odrobinie soku z cytryny w ryżu :)

Źródło: zasoby własne


Curry z indykiem i cytrynowym ryżem

Składniki ( na 2 osoby)

2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy)
400 g piersi z indyka
1 puszka mleka kokosowego
2 - 3 łyżki pasty curry ( ja użyłam zieloną pastę curry, która jest dość delikatna w smaku)
świeża natka pietruszki
świeży szczypiorek
czerwona papryka
szalotka
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
chili w proszku
olej



1.     Zagotuj delikatnie osoloną wodę na ryż, a gdy będzie gotowa umieść w niej obydwa woreczki  i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.     Paprykę i cebulę  umyj i pokrój w niewielkie paski. Pierś indyka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Szczypiorek i natkę drobno posiekaj. 
3.     Rozgrzej patelnię i przesmaż na niej pastę curry ( ten proces pozwoli wydobyć jej smak). Po chwili dorzuć do pasty pierś indyka i smaż ok 8 minut - mięso nie powinno być surowe.
4.     Na osobnej patelni rozgrzej olej i krótko podsmaż na nim paprykę i cebulę, powinny zachować swoją chrupkość. 
5.     Do indyka z pastą curry dodaj podsmażone warzywa i mleko kokosowe. Gotuj do momentu, w którym sos zredukuje się i zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku chili i ewentualnie solą. 
6.     Ugotowany ryż odcedź i umieść w miseczce. Dodaj do niego sok z cytryny i posiekany drobno szczypiorek oraz natkę z pietruszki. 


7.     Ułóż na talerzu ryż, dookoła niego sos i udekoruj całość świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)



Źródło: zasoby własne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz