Tym razem będzie trochę orientalnie :) Curry to danie,
która jest bardzo popularna praktycznie na całym świecie. Zaproponuję Ci moją
wersję tej potrawy, która jest bardzo świeża i lekka, a to wszystko dzięki
odrobinie soku z cytryny w ryżu :)
Curry z indykiem i cytrynowym
ryżem
Składniki ( na 2 osoby)
2 woreczki ryżu ( u mnie
jaśminowy)
400 g piersi z indyka
1 puszka mleka kokosowego
2 - 3 łyżki pasty curry ( ja
użyłam zieloną pastę curry, która jest dość delikatna w smaku)
świeża natka pietruszki
świeży szczypiorek
czerwona papryka
szalotka
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
chili w proszku
olej
1. Zagotuj delikatnie osoloną wodę na ryż, a gdy będzie gotowa
umieść w niej obydwa woreczki i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Paprykę i cebulę umyj i pokrój w niewielkie
paski. Pierś indyka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Szczypiorek i
natkę drobno posiekaj.
3. Rozgrzej patelnię i przesmaż na niej pastę curry ( ten
proces pozwoli wydobyć jej smak). Po chwili dorzuć do pasty pierś indyka i smaż
ok 8 minut - mięso nie powinno być surowe.
4. Na osobnej patelni rozgrzej olej i krótko podsmaż na nim
paprykę i cebulę, powinny zachować swoją chrupkość.
5. Do indyka z pastą curry dodaj podsmażone warzywa i mleko
kokosowe. Gotuj do momentu, w którym sos zredukuje się i zgęstnieje. Na koniec
dopraw do smaku chili i ewentualnie solą.
6. Ugotowany ryż odcedź i umieść w miseczce. Dodaj do niego
sok z cytryny i posiekany drobno szczypiorek oraz natkę z pietruszki.
7. Ułóż na talerzu ryż, dookoła niego sos i udekoruj całość
świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz