sobota, 27 grudnia 2014

Tarta brokułowa z serem feta

Dzisiaj przyszła pora by podać przepis na coś wegetariańskiego, a będzie to bardzo smaczna tarta s brokułami i serem feta. Jest pyszna i krucha  - rozpływa się w ustach :) Polecam wypróbować przepis, który jest bardzo prosty a zadowoli nawet bardziej wymagające podniebienia! :)

Źródło: zasoby własne

Tarta brokułowa z serem feta

Składniki:

Na ciasto:

2 szklanki mąki
125 g masła
jajko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Na nadzienie:

1 brokuł
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
ser feta
200 ml słodkiej śmietanki ( 18%)
łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
pieprz Cayenne ( lub zwykły czarny pieprz)
słodka i ostra papryka w proszku



1.     Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj jajko, wodę i masło i zagnieć na gładkie ciasto. W razie konieczności dodaj więcej maki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na pół godziny.
2.     Po upływie pół godziny nagrzej piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem ( jeśli nie masz termoobiegu, nagrzej piekarnik na 200 stopni). 
3.     Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blachę do tarty ( jeśli nie masz blachy do tarty możesz wykorzystać tortownicę lub dowolną kwadratową blachę), poprzekłuwaj powierzchnię ciasta widelcem, a na sam wierzch ułóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp surowy groch lub fasolę.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut z obciążeniem z grochu lub fasoli. Następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz dodatkowe 15 minut ( do momentu gdy ciasto się delikatnie zezłoci). 
4.     Gdy ciasto się piecze zagotuj w garnku lekko osoloną wodę na brokuł.
5.     Brokuł pokrój na mniejsze części i wrzuć do gotującej się wody. Brokuł należy gotować do miękkości, ale nie powinien się on rozpadać.  
6.     Pokrój drobno czosnek i cebulę i zeszklij delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu.
7.     Ugotowany brokuł odcedź, wyłóż do miski i rozgnieć widelcem na papkę i wymieszaj z  zeszkloną cebulą i czosnkiem. 
8.      W osobnym naczyniu wymieszaj śmietany, jajko gałkę muszkatołową, paprykę słodką i ostrą, pieprz Cayenne i szczyptę soli. 
9.     Mieszankę ze śmietany i jajka dodaj do brokułu. Dodaj jeszcze pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.


10.    Gotowy farsz wyłóż na upieczony spód do tarty i zapiekaj razem przez ok 20 minut. Smacznego :)





Źródło: zasoby własne



            tarta brokułowa doskonale komponuje się z sosem czosnkowym :)

Źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz