czwartek, 25 grudnia 2014

Słodka męczennica? Kilka słów o granadilli

Granadilla

Pierwsza ciekawostka kulinarna dotyczy jeszcze mało popularnego w Polsce owocu jakim jest granadilla. Inaczej jest nazywana passiflorą i jest uprawiana w Meksyku, Ameryce Północnej oraz Środkowej. W Polsce znana jest również pod nazwą "męczennica".

Granadilla jest bardzo zdrowym owocem, który jest bogaty, między innymi, w witaminy K i A, fosfor oraz żelazo. Skutecznie wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi wrzody żołądka i stymuluje trawienie.

Ja najbardziej lubię granadillę na surowo - wystarczy przekroić jej skorupkę na pół i galaretowaty miąższ można jeść za pomocą łyżeczki. Pyszności! :)

Można również wykonać z niej przeróżne słodkości. Owoce doskonale sprawdzą się jako baza do koktajli, nadzień ciast, tortów, babeczek, naleśników czy deserów na zimno. Skorupkę granadilli można wykorzystać jako foremkę do np. panna cotty - taka propozycja podania deseru z pewnością zaskoczy Twoich gości :)



Ten egzotyczny owoc ma bardzo ciekawy słodko kwaśny smak, ale mnie jeszcze bardziej urzeka zapach granadilli, który jest cudowny i bardzo orzeźwiający. Może sam poeksperymentujesz i wykonasz coś ciekawego z wykorzystaniem granadilli?:)


                              Źródło: http://peru21.pe/vida21/conoce-10-beneficios-comer-granadilla-2184133




                                                       

                                                        Soczysta granadilla po przekrojeniu
Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz