niedziela, 21 grudnia 2014

Domowa przyprawa do pierników

Nie da się ukryć, że pierniczki to jedne z najczęściej wypiekanych ciastek w okresie Bożego Narodzenia. Nie ma w tym absolutnie nic dziwnego! Te ciastka cudownie pachną, są piękne, a ich smak jest niepowtarzalny. To wszystko dzięki korzennym przyprawom, które wchodzą w skład ciasta, z którego się je tworzy. W tym roku zdecydowałam się zrobić mały eksperyment i stworzyć własną przyprawę korzenną do pierniczków. Wyszła wspaniała i okazało się, że jej wykonanie jest bardzo proste! Ciebie też zapraszam do sprawdzenia swoich sił w tworzeniu podstawy smaku świątecznych ciasteczek:)


Składniki ( na jedną porcję pierników z mojego przepisu):

3 kawałki kory cynamonowej
8 ziarenek ziela angielskiego
2 gwiazdki anyżu
1 łyżka cukru trzcinowego 
2 łyżki otartej skórki pomarańczy
1 łyżka świeżego tartego imbiru
1,5 łyżki mielonej gałki muszkatołowej lub jedna cała


  1. Cynamon, ziele angielskie, anyż i gałkę muszkatołową wrzucić do moździerza i zgniatać do momentu aż składniki zamienia się w proszek. Jeśli nie masz moździerza możesz wykorzystać młynek do kawy lub drewnianą kulę do ucierania.
  2. Następnie należy przesypać mieszankę przez drobne sitko do innego naczynia w celu usunięcia wszelkich dużych kawałków przypraw. 
  3. Do powstałego proszku należy dodać cukier oraz otartą skórkę z pomarańczy  i imbiru, starannie wymieszać i Twoja własna przyprawa do pierników jest już gotowa! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz