wtorek, 23 grudnia 2014

Nadziewane podudzia z kurczaka podawane z ziemniakami w ziołach

Mięso drobiowe jest bardzo smaczne i zdrowe, bardzo często gości na polskich stołach. Najczęściej decydujemy się na filet z kurczaka, który jest prosty w obróbce i lubiany przez wszystkich członków rodziny. Dziś zaproponuję nadziewane drobiowe roladki z podudzia kurczaka. Jest to dobry pomysł na codzienny, jak również bardziej świąteczny obiad.

Nadziewane podudzia z kurczaka podawane z ziemniakami w ziołach

Składniki ( na 4 osoby)

4 trybowane podudzia z kurczaka ( można je bez problemu dostać w większości sklepów mięsnych, na końcu przepisu napiszę jak samodzielnie oczyścić podudzia z kości)
4 plasterki ulubionej szynki
żółta papryka
4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa curry
szczypta chili
2 ząbki czosnku
słodka i ostra papryka
oregano
sól
pieprz
wykałaczki
bazylia do dekoracji


1.     Oczyszczone z kości podudzia* umyć i osuszyć.
2.     Do osolonej wody wrzucić ziemniaki i gotować ok 15 minut ( ziemniaki powinny być półmiękkie gdyż w późniejszym procesie będziemy je obsmażać).
3.     W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek z chili, papryką słodką i ostrą, szczyptą soli i przyprawą curry.  W tak przygotowanej marynacie obtaczamy udka z kurczaka.
4.     Następnie układamy mięso skórą do dołu, a do środka ( tak gdzie wcześniej znajdowała się kość) wkładamy po plasterku szynki i kawałku papryki. Roladkę zawijamy i spinamy wykałaczką.
5.     Roladki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Nie ma konieczności dodawania tłuszczu, gdyż roladki zostały już obtoczone w marynacie. 
6.     Półmiękkie ziemniaki odcedzamy z wody i obtaczamy w mieszance wykonanej z 2 łyżek oliwy, przeciśniętego przez maszynkę czosnku i oregano. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. ( Ziemniaki można upiec w piekarniku zamiast smażyć, wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne)


7.     Na talerzu układamy ziemniaki i przekrojoną na pół roladkę, dekorujemy bazylią - smacznego:)



                                                                               Źródło: zasoby własne
                                                          

Serwowanie

Dania z drobiu dobrze jest połączyć z białym winem. W przypadku tej potrawy dobrze się sprawdzi również lekkie czerwone wino owocowe, ponieważ potrawa jest smażona.



* TRYBOWANIE MIĘSA
Jeśli chcesz samodzielnie wytrybować, czyli oczyścić z kości podudzia z kurczaka potrzebujesz: świeżych udek z kurczaka i ostrego noża ( najlepiej z dość wąską końcówką). 

Każde podudzie ułóż na desce skórą do dołu i  zobaczysz, że na samym środku znajduje się jedna duża kość - to właśnie jej chcesz się pozbyć. 
Aby ją usunąć należy naciąć mięso z każdej strony kości oraz od spodu, po tym procesie bez problemu można ja wyciągnąć. 
Udko kurczaka posiada również chrząstkę - tę należy delikatnie wyciąć. 

Trybując mięso należy pamiętać o tym, by operować nożem jak najbliżej kości , by nie stracić mięsa kurczaka. 


Gotowe, właśnie udało Ci się samodzielnie przygotować udka kurczaka do roladek :)


1 komentarz: