niedziela, 28 grudnia 2014

Domowe burgery i raclette

Tym razem zaproponuję Ci ciekawe danie na spotkanie ze znajomymi, czy też przyjemy sylwestrowy wieczór we dwoje ;) Domowe burgery i raclette ( rodzaj szwajcarskiej potrawy przyrządzanej ze specjalnego sera i dowolnych dodatków w malutkich podgrzewanych patelenkach).Przygotuj składniki i do dzieła! :)


Źródło: zasoby własne

Do przygotowania raclette potrzebujesz specjalnego urządzenia, natomiast burgery możesz przygotować na zwykłej patelni



Domowe burgery i raclette


Składniki( na 6 osób):


Składniki na burgery
bułki
1 kg mięsa mielonego ( wołowe lub wieprzowo wołowe)
4 ząbki czosnku
czosnek granulowany
słodka i ostra papryka
chili
musztarda
sól
majonez
szpinak
pomidor

Chutney z czerwonej cebuli:
2 duże cebule czerwone
lampka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
1 świeża papryka chili
2 łyżki miodu
rozmaryn
sól
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek

Raclette:
Ziemniaki
Ser ( ja wykorzystałam specjalny ser do raclette + 3 rodzaje sera pleśniowego oraz mozzarellę)
Papryka
szczypiorek



1.     Ziemniaki oczyść i ugotuj w mundurkach na półmiękko
2.     Mięso mielone wymieszaj z musztardą, papryką słodką i ostrą przeciśniętym przez maszynkę czosnkiem, czosnkiem granulowanym i chili ( jeśli wykorzystujesz samo mięso wołowe nie dodawaj do niego soli na tym etapie, wieprzowinę można, a nawet trzeba, posolić przed obróbką cieplną) . Uformuj burgery
3.     Pokrój cebulę w półokręgi, a chili oczyść z pestek i bardzo drobno posiekaj.  Umieść w rondelku na rozgrzanym maśle i oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej miód, wino, rozmaryn i sok pomarańczowy doprawiając do smaku solą. Duś do momentu, w którym sos praktycznie wyparuje - jeśli lubisz cebulę półmiękką duszenie zajmie Ci ok 20 min, jeśli chcesz zrobić z niej dżem, dolej więcej wina i  soku i duś cebulę do momentu, w którym całkowicie się rozpadnie. 
4.     Rozgrzej grill i urządzenie do raclette. ( Zamiast grilla możesz wykorzystać patelnie, prawdziwe raclette należy robić w małych patelenkach, ale możesz spróbować umieścić ser w kokilkach i zapiec w piekarniku)
5.     Pokrój wszystkie warzywa w dowolne kształty
6.     Usmaż burgery na rozgrzanym grillu i podpiecz bułki
7.     Patelenki do raclette wypełnij ulubionym serem i dodatkami i zapiecz. Ser powinien być płynny


8.     Złóż burgery ( u mnie składają się z mięsa, bułek, majonezu, pomidora, szpinaku i chutney'a) , wyjmij zapiekany ser z urządzenia i podaj swoim gościom :) Smacznego! :)
     

                            Świeże warzywa  i mnóstwo pysznego sera - szykuje się bardzo smaczne danie!    
Źródło: zasoby własne

Chutney już gotowy, burgery i bułki czekają aż grill będzie odpowiednio nagrzany
Źródło: zasoby własne

Raclette przed zapieczeniem
Źródło: zasoby własne

Nareszcie wszystko się piecze - zapach naprawdę cudowny:)
Źródło: zasoby własne

Potrawa już gotowa! Smakuje cudownie:) 
Źródło: zasoby własne










1 komentarz:

  1. Miałem przyjemność skosztować i były to najsmaczniejsze burgery jakie jadłem :-) Raclette jest doskonałym uzupełnieniem całości.
    Pozdrawiam! Marcin

    OdpowiedzUsuń