Tym razem zaproponuję Ci ciekawe danie na spotkanie ze
znajomymi, czy też przyjemy sylwestrowy wieczór we dwoje ;) Domowe burgery i
raclette ( rodzaj szwajcarskiej potrawy przyrządzanej ze specjalnego sera i
dowolnych dodatków w malutkich podgrzewanych patelenkach).Przygotuj składniki i
do dzieła! :)
Źródło: zasoby własne
Domowe burgery i raclette
Składniki( na 6 osób):
Składniki na burgery
bułki
1 kg mięsa mielonego ( wołowe lub
wieprzowo wołowe)
4 ząbki czosnku
czosnek granulowany
słodka i ostra papryka
chili
musztarda
sól
majonez
szpinak
pomidor
Chutney z czerwonej cebuli:
2 duże cebule czerwone
lampka czerwonego wina wytrawnego
lub półwytrawnego
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
1 świeża papryka chili
2 łyżki miodu
rozmaryn
sól
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
Raclette:
Ziemniaki
Ser ( ja wykorzystałam specjalny
ser do raclette + 3 rodzaje sera pleśniowego oraz mozzarellę)
Papryka
szczypiorek
1. Ziemniaki oczyść i ugotuj w mundurkach na półmiękko
2. Mięso mielone wymieszaj z musztardą, papryką słodką i ostrą
przeciśniętym przez maszynkę czosnkiem, czosnkiem granulowanym i chili ( jeśli
wykorzystujesz samo mięso wołowe nie dodawaj do niego soli na tym etapie,
wieprzowinę można, a nawet trzeba, posolić przed obróbką cieplną) . Uformuj
burgery
3. Pokrój cebulę w półokręgi, a chili oczyść z pestek i bardzo
drobno posiekaj. Umieść w rondelku na rozgrzanym maśle i oliwie. Gdy
cebula się zeszkli dodaj do niej miód, wino, rozmaryn i sok pomarańczowy doprawiając
do smaku solą. Duś do momentu, w którym sos praktycznie wyparuje - jeśli lubisz
cebulę półmiękką duszenie zajmie Ci ok 20 min, jeśli chcesz zrobić z niej dżem,
dolej więcej wina i soku i duś cebulę do momentu, w którym całkowicie się
rozpadnie.
4. Rozgrzej grill i urządzenie do raclette. ( Zamiast grilla
możesz wykorzystać patelnie, prawdziwe raclette należy robić w małych
patelenkach, ale możesz spróbować umieścić ser w kokilkach i zapiec w
piekarniku)
5. Pokrój wszystkie warzywa w dowolne kształty
6. Usmaż burgery na rozgrzanym grillu i podpiecz bułki
7. Patelenki do raclette wypełnij ulubionym serem i dodatkami
i zapiecz. Ser powinien być płynny
8. Złóż burgery ( u mnie składają się z mięsa, bułek,
majonezu, pomidora, szpinaku i chutney'a) , wyjmij zapiekany ser z urządzenia i
podaj swoim gościom :) Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Chutney już gotowy, burgery i bułki czekają aż grill będzie odpowiednio nagrzany
Źródło: zasoby własne
Raclette przed zapieczeniem
Źródło: zasoby własne
Nareszcie wszystko się piecze - zapach naprawdę cudowny:)
Źródło: zasoby własne
Potrawa już gotowa! Smakuje cudownie:)
Źródło: zasoby własne
Miałem przyjemność skosztować i były to najsmaczniejsze burgery jakie jadłem :-) Raclette jest doskonałym uzupełnieniem całości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! Marcin