niedziela, 6 marca 2016

Łosoś w migdałach

Dziś do Krakowa zawitała wiosna - pogoda jet piękna, a na trawnikach pojawiają się pierwsze krokusy! Powoli budzi się w nas ochota na długie spacery i lekkie dania. Jedną z propozycji na wiosenną kolację lub lekki obiad jest łosoś. Doskonale komponuje się z warzywnymi sałatkami i dostarcza naszemu organizmowi wszystkie niezbędne witaminy i minerały.

Ps. Drodzy Mężczyźni, zbliża się Dzień Kobiet - łosoś w migdałach to doskonały pomysł na kolację, którą możecie samodzielnie przygotować dla swoich uochanych:)
Źródło: zasoby własne

Łosoś w migdałach

Składniki
(na 2 osoby)

2 kawałki łososia ( po ok 150-200 g każdy)
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka miodu
szczypta chili
1 łyżka oliwy z oliwek
garść płatków migdałów

+ dodatki

polecam sałatkę z rukoli, ricotty, żurawiny i orzechów włoskich (przepis tutaj) lub sałatkę Panzanella (przepis tutaj)


  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni góra-dół.
  2. Łososia umyj, ususz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody i odstaw na bok.
  3. W miseczce wymieszaj musztardę, miód, chili i oliwę z oliwek na gładki sos.
  4. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, wyłóż blachę papierem do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek i połóż na niej łososia skórą do do dołu. 
  5. Każdy kawałek ryby posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem i posyp płatkami migdałów. 
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut. 
  7. Rybę podawaj z sałatkę. Smacznego :)


Serwowanie

Do ryb doskonale pasuje wino. W szczególności polecam schłodzone wino musujące, które jest doskonałe do przystawek lub różowe, perfekcyjne podkreślające smak ryby. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz