Ps. Drodzy Mężczyźni, zbliża się Dzień Kobiet - łosoś w migdałach to doskonały pomysł na kolację, którą możecie samodzielnie przygotować dla swoich uochanych:)
Źródło: zasoby własne
Łosoś w migdałach
Składniki
(na 2 osoby)
2 kawałki łososia ( po ok 150-200 g każdy)
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka miodu
szczypta chili
1 łyżka oliwy z oliwek
garść płatków migdałów
+ dodatki
polecam sałatkę z rukoli, ricotty, żurawiny i orzechów włoskich (przepis tutaj) lub sałatkę Panzanella (przepis tutaj)
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni góra-dół.
- Łososia umyj, ususz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody i odstaw na bok.
- W miseczce wymieszaj musztardę, miód, chili i oliwę z oliwek na gładki sos.
- Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, wyłóż blachę papierem do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek i połóż na niej łososia skórą do do dołu.
- Każdy kawałek ryby posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem i posyp płatkami migdałów.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
- Rybę podawaj z sałatkę. Smacznego :)
Serwowanie
Do ryb doskonale pasuje wino. W szczególności polecam schłodzone wino musujące, które jest doskonałe do przystawek lub różowe, perfekcyjne podkreślające smak ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz