Źródło: zasoby własne
Roladki z podudzia kurczaka pieczone z groszkiem i pomidorami
Składniki:
(na 2 osoby)
500 g mięsa z podudzia kurczaka bez kości*
50 g sera żółtego
10 pomidorów suszonych
2 świeże pomidory
Kilka oliwek (po dwie na każde podudzie z kurczaka)
1 szklanka groszku mrożonego
3 ząbki czosnku
garść umytej rukoli
przyprawa do kurczaka
szczypta chili
sól
400 g ziemniaków
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka masła
+ wykałaczki, rękaw do pieczenia
- Mięso umyj, osusz, natrzyj przyprawą do kurczaka.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra - dół.
- Pomidory pokrój w dużą kostkę, a czosnek w plasterki. Ser pokój w małe paski.
- Przygotowane podudzia z kurczaka delikatnie rozbij dłonią. Do środka każdego z nich włóż odrobinę rukoli, kilka pasków sera żółtego, pomidora suszonego oraz dwie oliwki podzielone na połówki. Złóż roladkę i zepnij ją wykałaczką. Tą samą czynność powtórz z każdym kawałkiem mięsa.
- Na spód rękawa do pieczenia wsyp szklankę mrożonego zielonego groszku, pokrojony czosnek oraz świeże pomidory. Dodaj resztę suszonych pomidorów, a na wierzchu ułóż przygotowane roladki. Całość posyp chili, solą oraz polej oliwą. Zamknij rękaw do pieczenia.
- Włącz termoobieg. przygotowaną potrawę piecz ok. 1 godzinę na środkowej półce piekarnika. Po upływie tego czasu otwórz rękaw i odparuj nadmiar wody przez dodatkowe 8-10 minut.
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki. Gdy będą miękkie, odcedź, dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej, masło i rozetrzyj na puree.
- Upieczone roladki ułóż na talerzu, obok nich upieczone warzywa. Podawaj z puree. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
*Trybowane podudzia z kurczaka są dostępne w większości sklepów mięsnych i supermarketach. Jeśli nie możesz ich dostać zajrzyj tutaj i dowiedz się jak samodzielnie wytrybować mięso:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz