Źródło: zasoby własne
Mazurek chałwowy z pistacjami i migdałami
Składniki
( na 2 duże mazurki)
kruche ciasto
250 g margaryny
2 jajka
ok 2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
na masę:
500 ml śmietanki kremówki
400 g chałwy
+ pistacje, migdały, gorzka czekolada, suszone jalapeno ( opcjonalnie)
- Margarynę pokrój na małe kawałki, wsyp do miski, dodaj cukier i mąkę i posiekaj.
- Gdy masło połączy się z mąką dodaj jajka i zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie.
- Ciasto podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao - zagnieć żeby ciasto było gładkie i miało brązowy kolor.
- Jeśli jest zbyt twarde dodaj odrobinę śmietany, jeśli zbyt miękkie dosyp więcej mąki.
- Z obydwu ciast uformuj kulki, włóż je do osobnych foliowych woreczków i odstaw na godzinę do lodówki.
- Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra- dół.
- Ciasta rozwałkuj na dosyć cienkie placki i uformuje je w dowolny kształt. Pamiętaj o tym, by brzegi ciasta był wysokie - wtedy masa chałwowa nie wyleje się poza ciasto.
- Na spodzie zrób dziurki widelcem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku na złoty kolor ( ok 15-20 minut).
- W międzyczasie rozdrobnij chałwę, włóż do garnuszka z grubym dnem, dolej kremówkę i zagotuj. Gotuj chałwę z kremówką ciągle mieszając, by powstała gęsta kremowa masa.
- Na upieczone spody wylej chałwową masę. Udekoruj migdałami i pistacjami, a gdy lubisz ostre smaki możesz również posypać mazurki odrobiną jalapeno. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Życzę Wam spokojnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych - niech radość ze Zmartwychwstania towarzyszy Wam przez cały następny rok.
Wszystkiego dobrego oraz udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz