piątek, 25 marca 2016

Mazurek chałwowy z pistacjami i migdałami

Kolejna Wielkanoc już za kilka dni, zapewne w Waszych domach już od dawna trwają świąteczne przygotowania. Barszcz, jajka faszerowane, pieczone mięsa to potrawy, które z pewnością znajdą się na wielkanocnych stołach tuż obok Święconka. Zachęcam Was również do poświęcenia czasu na zrobienie mazurków. Te piękne i niezwykle zdobne ciasta są czasochłonne, ale wcale nie tak trudne do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. W tym roku polecam Wam mazurek chałwowy z pistacjami i migdałami. W poprzednie Święta był ulubionym deserem wszystkich członków mojej Rodziny, może Wam też przypadnie do gustu?:)

Źródło: zasoby własne



Mazurek chałwowy z pistacjami  i migdałami

Składniki 
( na 2 duże mazurki)

kruche ciasto

250 g margaryny
2 jajka
ok 2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru

na masę:
500 ml śmietanki kremówki
400 g chałwy

+ pistacje, migdały, gorzka czekolada, suszone jalapeno ( opcjonalnie)

  1. Margarynę pokrój na małe kawałki, wsyp do miski, dodaj cukier i mąkę i posiekaj.
  2. Gdy masło połączy się z mąką dodaj jajka i zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie.
  3. Ciasto podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao - zagnieć żeby ciasto było gładkie i miało brązowy kolor. 
  4. Jeśli jest zbyt twarde dodaj odrobinę śmietany, jeśli zbyt miękkie dosyp więcej mąki.
  5. Z obydwu ciast uformuj kulki, włóż je do osobnych foliowych woreczków i odstaw na godzinę do lodówki.
  6. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra- dół.
  7. Ciasta rozwałkuj na dosyć cienkie placki i uformuje je w dowolny kształt. Pamiętaj o tym, by brzegi ciasta był wysokie - wtedy masa chałwowa nie wyleje się poza ciasto.
  8. Na spodzie zrób dziurki widelcem.
  9. Piecz w nagrzanym piekarniku na złoty kolor ( ok 15-20 minut).
  10. W międzyczasie rozdrobnij chałwę, włóż do garnuszka z grubym dnem, dolej kremówkę i zagotuj. Gotuj chałwę z kremówką ciągle mieszając, by powstała gęsta kremowa masa.
  11. Na upieczone spody wylej chałwową masę. Udekoruj migdałami i pistacjami, a gdy lubisz ostre smaki możesz również posypać mazurki odrobiną jalapeno. Smacznego :)

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



Życzę Wam spokojnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych - niech radość ze Zmartwychwstania towarzyszy Wam przez cały następny rok. 
Wszystkiego dobrego oraz udanych wypieków :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz