niedziela, 20 marca 2016

Muffinki studenckie

Jak już zapewne zauważyliście, dużo jest na tym blogu muffinek. Bardzo lubię piec te ciasteczka, ponieważ robi się je niezwykle szybko, ciężko jest je zepsuć, a do środka można dodać dowolne składniki bazując jedynie na tym co masz w domu lub co podpowiada Ci Twoja kulinarna fantazja. Na dziś muffinki studenckie - pełne pysznych bakalii i pysznej czekolady - idealne na niedzielny deser.

   Źródło: zasoby własne
                       
Muffinki studenckie

Składniki
(ok 14 sztuk)

2 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
80 g mieszanki studenckiej
8 kostek gorzkiej czekolady


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni gór-dół.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, olej, mąkę, cukier i proszek do pieczenia - wymieszaj łyżką. Jeśli masa jest zbyt gęsta - dolej mleka. Po wymieszaniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  3. Posiekaj drobno mieszkankę studencką i czekoladę, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  4. Napełnij foremki do muffinek ciastem do 3/4 wysokości.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut ( do "suchego patyczka"). Smacznego :)
Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz