sobota, 30 stycznia 2016

Muffinki kakaowo-piernikowe z białą czekoladą i skórką pomarańczową

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, dzień, którego wielu nie wyobraża sobie bez zjedzenia przynajmniej jednego pączka. A co powiecie na muffinki, które swoim wyglądem do złudzenia przypominają te pyszne słodkości? Kakaowe-piernikowe, polane białą czekoladą i udekorowane skórką pomarańczową. Przygotujcie składniki, rozgrzejcie piekarnik i zabierajcie się do weekendowych wypieków!

Źródło: zasoby własne


Muffinki kakaowo-piernikowe z białą czekoladą i skórką pomarańczową

Składniki:
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1,5 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
kilka kostek białej czekolady
kandyzowana skórka pomarańczowa ( ok. 5 łyżek)

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
  2. Do miski włóż wszystkie składniki mokre- wymieszaj.
  3. Do składników mokrych dodaj suche i wymieszaj łyżką na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej mleka, a gdy zbyt rzadkie dosyp mąki.
  4. Do ciasta dodaj 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszaj.
  5. Przygotowanym ciastem wypełnij foremki do muffinek do 3/4 wysokości.
  6. Włącz termoobieg i piecz w nagrzanym piekarniku 10-13 minut ( do "suchego patyczka")
  7. Gdy muffinki wystygną rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  8. Każdą muffinkę zamocz z wierzchu w rozpuszczonej czekoladzie, udekoruj skórką pomarańczową i możesz cieszyć się smakiem pysznych słodkości :) Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz