wtorek, 12 stycznia 2016

Pieczone piersi kurczaka z cukinią i marchewką

Zbliża się środek tygodnia, a razem z nim podstawowe pytanie osób pracujących „co zrobić na obiad żeby był szybki i smaczny?” Tu z pomocą przybywa mięso z kurczaka pieczone z warzywami i serwowane z dowolnymi dodatkami. Wystarczy 30 minut, by przygotować zdrowy i smaczny posiłek – zobaczcie sami jakie to proste :)

Źródło: zasoby własne


Pieczone piersi kurczaka z cukinią i marchewką

Składniki:
(na 4 osoby)

500 g piersi z kurczaka
1 cukinia
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
Rozmaryn
4 łyżki oliwy z oliwek
słodka i ostra papryka
sól
+ rękaw do pieczenia

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni góra-dół.
  2. Piersi kurczaka umyj, osusz i natrzyj oliwą z oliwek, solą, słodką i ostrą papryką i rozmarynem. Zostaw na kilka minut do zamarynowania.
  3. Warzywa umyj.
  4. Cukinię i marchewkę pokrój w plasterki lub pół-plasterki, cebulę w półokręgi, a czosnek drobno posiekaj.
  5. Przełóż warzywa do rękawa do pieczenia, posyp rozmarynem, a na wierzchu ułóż zamarynowane piersi z kurczaka.
  6. Dolej do środka rękawa 200 ml wody, zwiąż rękaw do pieczenia po bokach i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Zaraz przed pieczeniem dobrze jest włączyć termoobieg w piekarniku. 
  7. Danie polecam podawać w ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego :)

Niskokaloryczny styczeń 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz