Imbirowe serduszka przekładane powidłami śliwkowymi
źródło: zasoby własne
Składniki:
(na ok 30 ciastek)
1 szklanka mąki
125 g zimnego masła
2 łyżki śmietany
1 duże jajko
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka imbiru w proszku
05, szklanki cukru
+ powidła śliwkowe ( możesz zastąpić innymi kwaśnymi powidłami lub nutellą)
1. Do miski wsyp mąkę, cukier, tarty świeży imbir oraz imbir w proszku. Wymieszaj składniki, następnie dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę.
2. Posiekaj składniki za pomocą noża, a gdy się połączą dodaj jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Gdy jest zbyt twarde dodaj trochę śmietany, a gdy zbyt mokre, więcej mąki.
3. Ciasto przełóż do woreczka i odstaw do lodówki na ok 1,5 h.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
5. Schłodozne cisto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i rozwałkuj na cienki placek.
6. Wykrawaj z ciasta dowolne kształty. Wykorzystaj stemple do ciastek jeśli chcesz urozmaicić swoje wypieki.
7. Gotowe ciastka można przełożyć powidłami, dżemem lub nutellą. Smacznego! :)
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
Yeaay, w końcu! Brzmią pysznie <3 i uwielbiam ten stempel
OdpowiedzUsuń