niedziela, 10 stycznia 2016

Imbirowe serduszka przekładane powidłami śliwkowymi

Po długiej ( ok, bardzo długiej :() nieobecności wracam do Was z nową porcją smakowitych przepisów. Dziś zapraszam do pieczenia pysznych ciasteczek imbirowych przekładanych powidłami śliwkowymi. Są doskonałe na długie zimowe wieczory i popołudnia w gronie najbliższych. ( Ps. Serduszkowe foremki, silikonowa stolnica i stempel do ciastek to moje nowe wyposażenie kuchenne, które nie dość, że jest bardzo praktyczne, to również podbije Wasze serduszka i te należące do najbliższych Wam osób :) Polecam pomyśleć o zakupie takich gadżetów, w końcu za miesiąc Walentynki :))

Imbirowe serduszka przekładane powidłami śliwkowymi

źródło: zasoby własne

Składniki:
(na ok 30 ciastek)
1 szklanka mąki
125 g zimnego masła
2 łyżki śmietany
1 duże jajko
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka imbiru w proszku
05, szklanki cukru
+ powidła śliwkowe ( możesz zastąpić innymi kwaśnymi powidłami lub nutellą)

1. Do miski wsyp mąkę, cukier, tarty świeży imbir oraz imbir w proszku. Wymieszaj składniki, następnie dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę.
2. Posiekaj składniki za pomocą noża, a gdy się połączą dodaj jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Gdy jest zbyt twarde dodaj trochę śmietany, a gdy zbyt mokre, więcej mąki.
3. Ciasto przełóż do woreczka i odstaw do lodówki na ok 1,5 h.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
5. Schłodozne cisto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i rozwałkuj na cienki placek. 
6. Wykrawaj z ciasta dowolne kształty. Wykorzystaj stemple do ciastek jeśli chcesz urozmaicić swoje wypieki.
7. Gotowe ciastka można przełożyć powidłami, dżemem lub nutellą. Smacznego! :)


źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne


1 komentarz: