Źródło: zasoby własne
Muffinki kakaowo chałwowe
Składniki
(na ok 15 sztuk
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki
100 g chałwy
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/5 łyżki kakao
szczypta soli
polewa czekoladowa:
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
Posypka:
ziarna sezamu uprażone na suchej patelni
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół. Przygotuj foremki do muffinek
- Do miski dodaj jako, olej i mleko - wymieszaj. Następnie dosyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól - wymieszaj.
- Chałwę pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta i wymieszaj na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj więcej mleka.
- Napełnij przygotowane foremki do muffinek ciastem do 3/4 wysokości.
- Piecz w nagrzanym piekarniku 15-20 minut ( do suchego patyczka).
- Przygotowane babeczki odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj polewę; rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z kremówką do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia na gładką, gęstą masę.
- Muffinki posyp prażonym sezamem. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
nie dałaś czasem więcej tego kakao?
OdpowiedzUsuńzdjęcia są z podwójnej porcji - muffinki były na większa ilość osób:) a ta w przepisie jest pojedyncza :) trafna uwaga!
OdpowiedzUsuń