środa, 4 maja 2016

Muffinki kakaowo chałwowe

Witam Was wieczorową porą po długim majowym weekendzie, mam nadzieję, że udało Wam się odpocząć! Zapewne wielu z Was powróciło dziś do szkoły lub pracy po majowym odpoczynku i rozpoczęciu sezonu grillowego. Doskonale rozumiem smutek związany z powrotem do codziennych obowiązków, ponieważ dla mnie tez był dziś poniedziałek :) Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Grecji, bo przecież chałwa to jeden z przysmaków tamtejszej kuchni.

Źródło: zasoby własne

Muffinki kakaowo chałwowe

Składniki
(na ok 15 sztuk
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki
100 g chałwy
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/5 łyżki kakao
szczypta soli

polewa czekoladowa:
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki

Posypka:
ziarna sezamu uprażone na suchej patelni

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół. Przygotuj foremki do muffinek
  2. Do miski dodaj jako, olej i mleko - wymieszaj. Następnie dosyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól - wymieszaj. 
  3. Chałwę pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta i wymieszaj na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj więcej mleka. 
  4. Napełnij przygotowane foremki do muffinek ciastem do 3/4 wysokości.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku 15-20 minut ( do suchego patyczka).
  6. Przygotowane babeczki odstaw do wystygnięcia.
  7. Przygotuj polewę; rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z kremówką do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia na gładką, gęstą masę. 
  8. Muffinki posyp prażonym sezamem. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

 

2 komentarze:

  1. nie dałaś czasem więcej tego kakao?

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcia są z podwójnej porcji - muffinki były na większa ilość osób:) a ta w przepisie jest pojedyncza :) trafna uwaga!

    OdpowiedzUsuń