wtorek, 31 maja 2016

Sałatka z botwinki i szpinaku z szynką dojrzewającą i serem mozzarella

Wiosną pod dostatkiem mamy świeżych warzyw i owoców, które kuszą swoimi kolorami ze sklepowych półek. Jednak nawet najpiękniejsze z nich nigdy nie dorównają w smaku, zapachu i wartościach odżywczych tym, może niezbyty pięknym, ale zerwanym prosto z ogródka. Ja miałam wielkie szczęście, bo w weekend udało mi się zebrać sporo szpinaku, botwinki, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego z działki rodziców. W zbieraniu warzyw i robieniu sałatki towarzyszyła mi młodsza siostra, z którą gotowanie to prawdziwa przyjemność :)

Źródło: zasoby własne

Sałatka z botwinki i szpinaku z szynką dojrzewającą i serem mozzarella

Składniki:
(na 4 osoby)

2 garści świeżego szpinaku
1 garść świeżej botwinki
szczypiorek
1 ogórek gruntowy
1 pomidor
czosnek niedźwiedzi ( opcjonalnie; moze być swieży lub suszony)
2 pomidory suszone + 3 łyżki oleju z pomidorów
3 łyżki startego sera mozzarella ( takiego jak na pizzę )
6 plasterków szynki dojrzewającej
szczypta bazylii
świeże listki bazylii do dekoracji

  1. Warzywa umyj i osusz.
  2. Szpinak i botwinkę włóż do salaterki.
  3. Pomidora, pomidory suszone i ogórka pokrój w kostkę - dodaj do szpinaku i botwinki.
  4. Czosnek niedźwiedzi i szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do salaterki.
  5. Pokrój na cienkie paski szynkę dojrzewającą i zetrzyj na tarce ser mozzarella. Dodaj wszystko do pozostałych pokrojonych składników.
  6. Dopraw sałatkę bazylią i olejem z pomidorów i wymieszaj.
  7. Udekoruj świeżą bazylią. 
  8. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi, Smacznego :)
                                            Najlepsza mała pomocnica :)
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



"Czas na szpinak 6!"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz