Źródło: zasoby własne
Tort czekoladowo-miętowy
Składniki:
(blacha o średnicy 26 cm)
Na biszkopt:
8 jajek (białka i żółtka osobno)
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao
szczypta soli
Na krem:
600 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) mocno schłodzonej w lodówce
pół szklanki syropu miętowego
pół szklanki cukru pudru
1 małe opakowanie cukierków tic-tac miętowych
gorzka czekolada starta na tarce
Na poncz:
1/2 szklanki spirytusu
1,5 szklanki przegotowanej wody
4 łyżki cukru pudru
- Nagrzej piekarnik do 180 stoni góra-dół.
- Spód tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj tłuszczem brzegów blachy - wtedy biszkopt ładnie wyrośnie "wspinając się" po ściankach.
- 8 białek ubij na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli.
- Następnie dodaj żółtka i delikatnie wmieszaj w pianę za pomocą drewnianej łyżki.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w osobnym naczyniu i dodawaj do piany z żółtkami delikatnie mieszając łyżką. Uważaj, by ciasto nie straciło swojej puszystości.
- Gotowe ciasto wylej na blachę, wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut (do suchego patyczka)
- Upieczony biszkopt przestudź i przekrój wzdłuż na dwie części. Przed przygotowaniem kremu biszkopt musi być całkiem zimny.
- Cukierki tic-tac zgnieć na proszek ( najłatwiej jest to zrobić w moździerzu lub młynku do kawy).
- Krem miętowy: Ubij 300 ml kremówki na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietanka będzie prawie sztywna dodaj do niej sproszkowane cukierki tic -tac i ubij na sztywno. Następnie zmniejsz obroty do minimum (jeśli się boisz, że śmietana się zważy możesz odłożyć na bok mikser i wykorzystać trzepaczkę:)) i stopniowo dolewaj syrop miętowy ciągle mieszając. Gdy krem będzie gładki i zielony dodaj do niego startą czekoladę i odłóż na chwilę do lodówki.
- Krem śmietankowy: ubij drugą połowę kremówki z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera. Gdy masa będzie sztywna odłóż na chwilę do lodówki.
- Poncz: wymieszaj spirytus z wodą i cukrem pudrem. Poncz jest gotowy, gdy cukier się rozpuści.
- Połóż spód biszkoptu na paterę lub tackę, na której będziesz podawać tort. Nasącz go połową przygotowanego ponczu. Posmaruj blat 1/2 przygotowanego kremu miętowego.
- Następnie połóż drugą część biszkoptu (górą do wewnątrz wtedy wierzch tortu będzie gładki) i nasącz pozostałym ponczem. Posmaruj wierzch resztą kremu miętowego.
- Posmaruj brzegi tortu kremem śmietankowym, a z jego pozostałej części możesz zrobić wzroki na wierzchu tortu.
- Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce min. 3 godziny. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz