Mięso drobiowe jest bardzo smaczne i zdrowe, bardzo często
gości na polskich stołach. Najczęściej decydujemy się na filet z kurczaka,
który jest prosty w obróbce i lubiany przez wszystkich członków rodziny. Dziś
zaproponuję nadziewane drobiowe roladki z podudzia kurczaka. Jest to dobry
pomysł na codzienny, jak również bardziej świąteczny obiad.
Nadziewane podudzia z kurczaka
podawane z ziemniakami w ziołach
Składniki ( na 4 osoby)
4 trybowane podudzia z kurczaka (
można je bez problemu dostać w większości sklepów mięsnych, na końcu przepisu
napiszę jak samodzielnie oczyścić podudzia z kości)
4 plasterki ulubionej szynki
żółta papryka
4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa curry
szczypta chili
2 ząbki czosnku
słodka i ostra papryka
oregano
sól
pieprz
wykałaczki
bazylia do dekoracji
1. Oczyszczone z kości podudzia* umyć i osuszyć.
2. Do osolonej wody wrzucić ziemniaki i gotować ok 15 minut (
ziemniaki powinny być półmiękkie gdyż w późniejszym procesie będziemy je
obsmażać).
3. W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek z chili, papryką
słodką i ostrą, szczyptą soli i przyprawą curry. W tak przygotowanej
marynacie obtaczamy udka z kurczaka.
4. Następnie układamy mięso skórą do dołu, a do środka ( tak
gdzie wcześniej znajdowała się kość) wkładamy po plasterku szynki i kawałku
papryki. Roladkę zawijamy i spinamy wykałaczką.
5. Roladki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Nie
ma konieczności dodawania tłuszczu, gdyż roladki zostały już obtoczone w
marynacie.
6. Półmiękkie ziemniaki odcedzamy z wody i obtaczamy w
mieszance wykonanej z 2 łyżek oliwy, przeciśniętego przez maszynkę czosnku i
oregano. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. ( Ziemniaki można upiec
w piekarniku zamiast smażyć, wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne)
7. Na talerzu układamy ziemniaki i przekrojoną na pół roladkę,
dekorujemy bazylią - smacznego:)
Źródło: zasoby własne
Serwowanie
Dania z drobiu dobrze jest
połączyć z białym winem. W przypadku tej potrawy dobrze się sprawdzi również
lekkie czerwone wino owocowe, ponieważ potrawa jest smażona.
* TRYBOWANIE MIĘSA
Jeśli chcesz samodzielnie
wytrybować, czyli oczyścić z kości podudzia z kurczaka potrzebujesz: świeżych
udek z kurczaka i ostrego noża ( najlepiej z dość wąską końcówką).
Każde podudzie ułóż na desce
skórą do dołu i zobaczysz, że na samym środku znajduje się jedna duża
kość - to właśnie jej chcesz się pozbyć.
Aby ją usunąć należy naciąć mięso
z każdej strony kości oraz od spodu, po tym procesie bez problemu można ja
wyciągnąć.
Udko kurczaka posiada również
chrząstkę - tę należy delikatnie wyciąć.
Trybując mięso należy pamiętać o
tym, by operować nożem jak najbliżej kości , by nie stracić mięsa kurczaka.
Gotowe, właśnie udało Ci się
samodzielnie przygotować udka kurczaka do roladek :)
Wow! Nie wiedziałam, że tak można zrobić roladki :)
OdpowiedzUsuń