Święta coraz bliżej dlatego nadszedł czas na Bożonarodzeniowe wypieki! Ja zaczęłam przygotowania od wypieku pierniczków. Tym razem zdecydowałam się na te z polewą z czekolady karmelowej oraz karmelizowaną na miodzie skórką z pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru.
Świąteczne pierniczki
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki przyprawy piernikowej (
może być kupiona lub domowa)
2 łyżki kawy zbożowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru trzcinowego ( można
użyć cukier kryształ)
150 g masła
Pół szklanki miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
4 żółtka
opcjonalnie: 50 g jogurtu
naturalnego
do dekoracji: czekolada,
pomarańcza, cytryna, kawałek imbiru, 3 łyżki miodu
- Przygotowywanie pierniczków zaczynamy od
nagrzania piekarnika do 180 stopni.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski i
dodajemy do niej pozostałe suche składniki.
- Rozpuszczamy masło z miodem i sokiem, a
następnie dodajemy do sypkich składników. Starannie zagniatamy ciasto na
sam koniec dodając żółtka i jogurt naturalny. Jogurt nie jest niezbędny,
ale nada pierniczkom ciekawy smak, oraz sprawi, że będą one dłużej
świeże.
- Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Jeśli jest zbyt wilgotne należy dodać do niego więcej mąki.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki
placek i wykrawamy z niego dowolne kształty. Pieczemy w nagrzanym
piekarniku przez 10 - 15 minut.
Gotowe ciastka dobrze jest ładnie ozdobić :)
Ja proponuję czekoladową
polewę z karmelizowaną skórką pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru. Jak
wykonać taką dekoracje? To niezwykle łatwe i zajmie nie więcej niż 10 minut!
Karmelizowana skórka z pomarańczy
i cytryny z dodatkiem imbiru
Składniki
1 pomarańcza
1 cytryna
ok 4 cm świeżego korzenia imbiru
3 łyżki miodu
- Owoce starannie obrać i osuszyć.
- Z pomarańczy i cytryny obrać kolorową
skórkę. Należy zrobić to ostrożnie, by nie zostały na niej białe ślady
warstwy znajdujące się pod skórką.
- Skórkę pokroić na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać miód i dodać do
niego pokrojoną skórkę oraz starty na tarce kawałek imbiru.
- Karmelizować przez ok 5 minut uważając
na to, by nie spalić dekoracji do pierniczków.
Zanim posypiemy ciastka gotową skórką należy przygotować
polewę czekoladową.
Rozpuszczamy ulubioną czekoladę ( ja wybrałam białą o smaku
karmelowym, jest cudowna!) i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
(Do czekolady można dodać łyżeczkę oleju. Nie zmieni to jej
smaku, a po wyschnięciu będzie błyszcząca.)
Jeszcze ciepłą czekoladą polewamy pierniczki, a następnie
posypujemy je przygotowaną wcześniej skórką. Odstawiamy do wyschnięcia. Można
jeść od razu, ale po kilku dniach pierniczki nabiorą głębokiego smaku i będą
gotowe do tego, by podać je na świątecznym stole.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz