niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki z czekoladą oraz karmelizowaną skórką z pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru


Święta coraz bliżej dlatego nadszedł czas na Bożonarodzeniowe wypieki! Ja zaczęłam przygotowania od wypieku pierniczków. Tym razem zdecydowałam się na te z polewą z czekolady karmelowej oraz karmelizowaną na miodzie skórką z pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru.


Świąteczne pierniczki

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki przyprawy piernikowej ( może być kupiona lub domowa)
2 łyżki kawy zbożowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru trzcinowego ( można użyć cukier kryształ)
150 g masła
Pół szklanki miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
4 żółtka
opcjonalnie: 50 g jogurtu naturalnego

do dekoracji: czekolada, pomarańcza, cytryna, kawałek imbiru, 3 łyżki miodu


  1. Przygotowywanie pierniczków zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. 
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej pozostałe suche składniki. 
  3. Rozpuszczamy masło z miodem i sokiem, a następnie dodajemy do sypkich składników. Starannie zagniatamy ciasto na sam koniec dodając żółtka i jogurt naturalny. Jogurt nie jest niezbędny, ale nada pierniczkom ciekawy smak, oraz sprawi, że będą one dłużej świeże. 
  4. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne należy dodać do niego więcej mąki. 
  5. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego dowolne kształty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 - 15 minut. 
                                                                                 Źródło: zasoby własne
          Gotowe ciastka dobrze jest ładnie ozdobić :)

          Ja proponuję czekoladową polewę z karmelizowaną skórką pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru. Jak wykonać taką dekoracje? To niezwykle łatwe i zajmie nie więcej niż 10 minut!

Karmelizowana skórka z pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru

Składniki
1 pomarańcza
1 cytryna
ok 4 cm świeżego korzenia imbiru
3 łyżki miodu

  1. Owoce starannie obrać i osuszyć.
  2. Z pomarańczy i cytryny obrać kolorową skórkę. Należy zrobić to ostrożnie, by nie zostały na niej białe ślady warstwy znajdujące się pod skórką.  
  3. Skórkę pokroić na drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać miód i dodać do niego pokrojoną skórkę oraz starty na tarce kawałek imbiru.
  5. Karmelizować przez ok 5 minut uważając na to, by nie spalić dekoracji do pierniczków.
Zanim posypiemy ciastka gotową skórką należy przygotować polewę czekoladową. 
Rozpuszczamy ulubioną czekoladę ( ja wybrałam białą o smaku karmelowym, jest cudowna!) i rozpuszczamy ją w  kąpieli wodnej.

(Do czekolady można dodać łyżeczkę oleju. Nie zmieni to jej smaku, a po wyschnięciu będzie błyszcząca.) 

Jeszcze ciepłą czekoladą polewamy pierniczki, a następnie posypujemy je przygotowaną wcześniej skórką. Odstawiamy do wyschnięcia. Można jeść od razu, ale po kilku dniach pierniczki nabiorą głębokiego smaku i będą gotowe do tego, by podać je na świątecznym stole.

Smacznego! :)

                                                                               Źródło: zasoby własne

                                           Źródło: zasoby własne


Serwowanie:

Pierniczki polecam podawać z ulubioną kawą z dodatkiem cynamonu, który pokreśli ich korzenny smak. Jeśli chcemy pokreślić świąteczną atmosferę możemy zaserwować je z grzanym winem. Taki duet z pewnością umili niejeden zimowy wieczór! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz